Az állam felvásárolta egy cég teljes influenzaoltás-készletét

Egészségügy
2020 október 19., 13:50

Egy cég teljes influenzavakcina-készletét felvásárolta a magyar állam, hiába rendelt már belőle több magánszemély és cég. A gyószertárakban sem lesz kapható az oltóanyag, tudta meg a hvg.hu.

A Nemzetközi Oltóközpont tájékoztatója szerint sem a gyógyszertárakba, sem a magán oltóközpontokba nem kerülhet a Sanofi által gyártott, influenza elleni oltás, a Vaxigrip Tetra magyarországi készletéből, ugyanis a gyártó kormányzati okokra hivatkozva leállította a kiszállítást. Sok magánszemély és cég most hoppon maradhat, hiába rendelték meg korábban az oltást.

Mindez azután történt, hogy Orbán Viktor utasította Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, hogy az influenza elleni védőoltást ingyenesen biztosítsa mindenkinek, aki be szeretné oltatni magát. Ehhez képest - ahogy korábban megírtuk - nem rendelt több védőoltást az állam, mint tavaly, és a háziorvosok a Fővárosi Kormányhivataltól kaptak is egy levelet, miszerint nekik kell beosztaniuk az oltóanyagot, amit kapnak. Ennek értelmében a háziorvosoknak a kockázati csoportban lévőket kell előnyben részesíteniük. A lapunknak nyilatkozó egyik háziorvos szerint a fiatalok esetében húzni kell az időt, és csak akkor kaphatják meg az oltást, ha marad.