Razziákba kezdett a francia rendőrség a tanár brutális meggyilkolása után

külföld
2020 október 19., 11:10

Több tucat feltételezett szélsőséges iszlamista otthonában tartott razziákat a francia rendőrség, miután a múlt héten a nyílt utcán lefejeztek egy tanárt. Ez nem jelenti azt, hogy mindnyájan közvetlenül érintettek lennének az ügyben, többekről például azt gyanítják, nyilvános posztokban támogatták Samuel Paty gyilkosát, írja a BBC.

A belügyminiszter azt mondta, mindezzel jelezni akarják, hogy fellépnek „a köztársaság ellenségei” ellen, a rajtaütéseket várhatóan a hét hátralévő részében is folytatják.

A kormány tájékoztatása szerint 51 francia muszlim szervezetet is vizsgálnak, amiket készek felszámolni, ha gyűlöletkeltőnek találják őket. Közéjük tartozik a „Collectif Contre l’Islamophobie” nevű csoport, ami iszlamofóbia elleni emberi jogi szervezetként határozza meg magát, és többek közt az ENSZ-szel is együttműködik.

photo_camera Fotó: Vincent Gerbet/Hans Lucas via AFP

Samuel Paty-t múlt pénteken gyilkolták meg, a tettest - egy tizennyolc éves, csecsen származású, moszkvai születésű férfit - lelőtték a rendőrök. A tanárt korábban többször megfenyegették, mert Mohamedről készült karikatúrákat mutatott a gyerekenek. 2015-ben lemészárolták a Charlie Hebdo nevű szatirikus lap szerkesztőségét, miután ugyanilyen rajzokat közöltek.

Tizenegy embert tartóztattak le a gyilkossággal összefüggésben. Emmanuel Macron elnök iszlamista terrortámadásként beszélt az esetről.