A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

POLITIKA
2020 október 20., 07:55

A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten, írja az MTI.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter Facebook

Szijjártó elmondta, hogy a telekommunikációs világ egyik óriása, a Huawei budapesti beruházása már a harmadik Magyarországon. A fővárosban legalább 100 magyar mérnököt foglalkoztató k+f központ jön létre - mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter mérföldkőnek nevezte a beruházást a keleti nyitás stratégiája és a magyar gazdaság dimenzióváltásának szempontjából.

A kínai Huawei a világ egyik legjelentősebb telekommunikációs vállalata, ugyanakkor az európai térnyerése nem megy zökkenőmentesen, az Egyesült Államok ugyanis mindent megtesz, hogy a tervezett 5G-hálózatokból világszerte biztonsági okokra hivatkozva kiszorítsa a kínai vállalatot. Arról, hogy az amerikaiak milyen sikereket értek el, és hogy kezdték el több országban is kiszorítani a Huawei technológiáját az 5G-rendszerekből, nyáron a Direkt36 közölt cikket.

Legutóbb augusztusban lehetett hallani felvetéseket arról, hogy az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo azért hagyta ki Magyarországot a közép-kelet-európai turnéja során, mert a magyar kormány többek között épp a Huawei-ügyben túl szívélyes kapcsolatot tart fenn a kínaiakkal.