Az észt elnöki hivatal szerint a bolgár elnök koronavírus-fertőzöttel találkozott, a bolgár elnöki hivatal szerint viszont nem

külföld
2020 október 20., 18:22

Rumen Radev bolgár elnök észtországi látogatását félbe kellett szakítani, miután az észt államfői hivatal közölte, hogy Radev kapcsolatba került egy koronavírussal fertőzött személlyel. Ehhez képest a bolgár elnöki hivatal azt közölte, hogy a látogatást azért kellett félbeszakítani, mert a koronavírusjárvány miatt nem lehetett teljesíteni az észt fővárosban betervezett programot.

Kosztadin Angelov bolgár egészségügyi miniszter időközben bejelentette, hogy Radev karanténba vonul, amint visszaérkezik Észtországból. A tárcavezető szerint az államfő október 16-án Dmitrij Petrov tábornokkal, a bolgár fegyveres erők főparancsnokával találkozott, akinek szervezetében két nappal később kimutatták a koronavírust. „Az óvintézkedések mindenki számára azonosak” - emelte ki az egészségügyi miniszter.

A bolgár államfői hivatal a sajtó többszöri megkeresésére válaszolva közölte, hogy Rumen Radev elnök koronavírus-tesztje negatív lett. „Rumen Radev elnök nem került kapcsolatba olyan személlyel, akinek jelenleg pozitív lenne a tesztje. Az államfő tallinni látogatása során a bolgár küldöttség nem volt karanténban. A bolgár delegáció Tallinnba érkezésének első napján Rumen Radev tesztet csináltatott, amelynek negatív volt az eredménye."

Hogy miért nem fedi egymást teljesen még a bolgár kormány és a bolgár elnöki hivatal nyilatkozata sem, azt nem tudni biztosan, de valószínűleg ahhoz lehet köze, hogy Bojko Boriszov miniszterelnök és jobboldali pártja rengeteg kérdésben nem ért egyet Radevvel, akit egyébként a szocialisták támogattak az elnökválasztáson. A Boriszov és Radev közötti ellentét idén minden eddiginél súlyosabbá vált, a miniszterelnök többek közt azzal vádolta az elnököt, hogy drónnal figyeli.

Közben Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése: az elmúlt 24 órában 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához.

Az egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 30 527-en kapták el a vírust. A legtöbb beteget a fővárosban, Szófiában (292) és Plovdivban (101) regisztrálták.

Az elmúlt napon 18-an haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halálesetek száma ezzel 1008-ra nőtt. Jelenleg 1562 embert ápolnak kórházban, 88-at intenzív osztályon. A járvány kezdete óta 17 153 ember gyógyult meg, az elmúlt 24 órában 4406 tesztet végeztek.

A minisztérium külön kitér arra, hogy az egészségügyi dolgozók közül 1622-en betegedtek meg.

A megyei járványtörzsek szerint az ország egyes régióiban válságosra fordult a helyzet, a kórházakban nincs elegendő férőhely a betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók erős kimerültségre és létszámhiányra panaszkodnak.
Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzötteket, március 13-tól május 14-ig rendkívüli állapot volt az országban. Jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet a kormány november végéig meghosszabbított. Kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a közösségi közlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása. A hatóságok fokozzák a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzését. (MTI)