Svédországban kizárták a Huaweit és a ZTE-t az 5G-s tenderekből

2020 október 20., kedd 10:07

A svéd postát és távközlést felügyelő hatóság (PTS) megtiltotta a kínai Huawei és a ZTE termékeinek használatát a jövő hónapban esedékes 5G-tenderen részt vevő cégek számára.

A PTS közölte kedden a honlapján, hogy az 5G mobilhálózat kiépítéséhez szükséges frekvenciasávokra négy pályázó - Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige és Teracom - részvételét hagyta jóvá.

A pályázókat az idei év elejétől érvényes új jogszabállyal összhangban, a svéd hadsereggel és a biztonsági szolgálattal konzultálva választották ki, biztosítandó, hogy a hálózatépítéshez használt berendezésekkel ne okozhassanak kárt az ország nemzetbiztonságának. Eredetileg az idei év elejére tervezték a pályáztatást, de nemzetbiztonsági megfontolásokból miatt novemberre halasztották.

A PTS pontokba szedve ismerteti, hogy a pályázóknak milyen feltételeknek kell megfelelniük. A nemzetbiztonsági feltételeken kívüli szerepel az, hogy a "központi funkciók" ellátásához szükséges új berendezésekben nem használhatják a Huawei és a ZTE által gyártott eszközöket. Emellett amennyiben a már létező infrastruktúrát akarják használni, akkor legkésőbb 2025. január 1-ig ki kell iktatniuk a két kínai cég termékeit. A "központi funkciók" alatt értendők a többi között a frekvenciasávhoz való hozzáféréshez szükséges berendezések, az átviteli és a maghálózat, illetve a szolgáltatás és a karbantartás.

A kínai vállalatokat egyre gyakrabban vádolják Nyugaton - elsősorban az Egyesült Államokban - illegális adatgyűjtéssel. Az európai országok amerikai nyomásra felülvizsgálják a kínai cégek részvételét az 5G hálózatok kiépítésben. A brit kormány - az európai országok közül elsőként - már július közepén bejelentette, hogy a brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a Huaweitől berendezéseket az 5G mobilhálózat kiépítéséhez, a hálózatba már beépített eszközöket pedig 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből. Washington nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a kínai szerepvállalást, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy törvény kötelezi a kínai vállalatokat és polgárokat arra, hogy segítsék az államot az adatgyűjtésben. A svéd biztonsági szolgálat pedig az országra leselkedő egyik lenagyobb veszélynek nevezte Kínát.

A Huawei következetesen azt állítja, hogy eszközei semmilyen kockázatot nem jelentenek. (MTI, Reuters)