Túlárazott játszótér-felújítások miatt emelt vádat az ügyészség

bűnügy
2020 október 20., 04:53

Köztéri játszóterek EU-konform korszerűsítésén illetve építésén nyerészkedett egy 59 éves férfi, amikor valótlan árajánlatok alapján, „eltúlzott összegekre” pályázott a célra kiírt európai uniós pályázatokon. A Fővárosi Főügyészség az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján „uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt” vádat emelt ellene, derül ki kedd reggeli közleményükből.

Az ügy leírása szerint a vádlott egy pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, amikor 2007-ben megtudta, hogy 2008-ban a költségek 100 százalékát fedező európai uniós támogatások igényelhetők köztéri játszóterek kialakítására, vagy korszerűsítésére. A férfi elhatározta, hogy a támogatási rendszert kijátszva, „valótlan árajánlatok alapján, eltúlzott összegekre fog pályázni”. Az elkövetésbe bevonta munkatársait, egy 42 éves és egy 41 éves férfit, illetve egy 64 éves üzletembert, aki kifejezetten a későbbi kivitelezésekre alapított egy új céget.

A pályázatíró cég ez után 5000 főnél kisebb lakosú településeket keresett meg a lehetőséggel, hogy az önkormányzatnak pályázati pénzből, lényegében ingyen felújítják a játszótereket, ha őket bízzák meg.

A vádlottak rendszerszerűen jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől, és ezeket felhasználva pályáztak az illetékes budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amiket el is nyertek.

60 önkormányzat esetében valósították meg úgy a játszótér-beruházásokat, hogy a számlákon sokkal magasabb árat tüntettek fel, mint amekkora ráfordítással az építés ténylegesen megvalósult.

Ezzel az ügyészség szerint „részt vettek az uniós és a hazai költségvetés megkárosításában, amelyek az ügyleteket 75-25 százalékos arányban finanszírozták”. 2009-2013 között hárman összesen 536 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a két szervnek, negyedik társuk ebből 187 millió forint ellopásában működött közre.

Az ügyészség indítványozta vádiratában, hogy a bíróság ítélje a négy férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, ezen túl tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a cégvezetéstől.