Ukrajna óva inti Magyarországot attól, hogy beavatkozzon a helyhatósági választásokba

külföld
2020 október 20., 15:26

Az ukrán külügyminisztérium óva intette a magyar tisztségviselőket attól, hogy kárpátaljai látogatásaik során politikai agitációt folytassanak, és hogy beavatkozzanak a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választásokba. A minisztérium ezenkívül a rendvédelmi szervekhez fordult az ilyen cselekmények „értékelését” kérve.

Katerina Zelenko külügyi szóvivő a közleményében azt írta: a minisztérium már többször észlelt Kárpátaljára látogató magas rangú magyar tisztségviselők részéről politikai agitációra utaló jeleket. Ezekre diplomáciai úton reagálva jelzi, hogy ezzel megsértik Ukrajna választási szabályait, és beavatkoznak az ország belügyeibe. Azt írta:

„Az ukrán külügyminisztérium hivatalos felhívásának figyelmen kívül hagyása csak azt bizonyítja, hogy a magyar félnek rejtett célja van, ami az államközi kapcsolatokban elfogadhatatlan. Emiatt a külügyminisztérium az illetékes rendvédelmi szervekhez fordult, hogy értékeljék a magyar tisztviselők cselekedeteit. Reméljük, hogy Magyarországnak mint uniós országnak a tisztségviselői megértik a jogállamiság fontosságát, és többé nem engednek meg maguknak Ukrajna vagy bármely más szuverén állam törvényeivel ellentétes cselekedeteket.”

Az OPORA nevű ukrán NGO október 19-én kérte az ukrán külügyminisztériumot, hogy értékelje egyes magyar tisztségviselők szerinte jogsértő tevékenységét Ukrajnában, a szervezet szerint ugyanis Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az október eleji kárpátaljai látogatásán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei mellett kampányolt – írja az UNIAN hírügynökség. (MTI)