A hétvégén lesz idén utoljára a gyalogosoké és a bicikliseké a pesti rakpart

Budapest
2020 október 21., 15:07

Idén utoljára a hosszú hétvégén lesz megnyitva a pesti rakpart a gyalogos- és kerékpáros-forgalom előtt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Az autómentesített rakpartot a Medián közvélemény-kutatása szerint a budapestiek többsége támogatta: 73 százalék egyetértett azzal, hogy hétvégeken szüntessék meg az autóforgalmat, de még a forgalom teljes megszüntetését is 59 százalék helyeselte. Az élettel megtelt folyópart elnyerte a budapestiek tetszését, a megkérdezettek több mint fele akár hosszabb távon is el tudná képzelni az autómentes rakpart koncepcióját – írták.

Fél éven át, idén májustól október végéig minden hétvégén a gyalogosoké és kerékpárosoké volt a pesti alsó rakpart. A rakpart lezárása az autósok előtt a forgalmi adatok alapján nem okozott torlódásokat a városban, de a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedési feltételein jelentősen javított – írják.

Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek az autósok elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton, előtérben motoros rendőrök 2020. május 16-án.
photo_camera Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek az autósok elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton, előtérben motoros rendőrök 2020. május 16-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A közlemény szerint az online közösségi tervezés nyers eredményei is azt mutatják, hogy a városlakók a jövőben zöldebb, autók nélküli, kikapcsolódásra alkalmas rakpartot szeretnének, és egyértelműen támogatnák a rakpart gyalogosbarát megújítását.