Az elcsalt elnökválasztás óta majdnem 300 újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban

külföld
2020 október 21., 19:26

Majdnem 300 újságírót vettek őrizetbe hosszabb-rövidebb ideig Fehéroroszországban a vitatott augusztus 9-i elnökválasztás óta, csak októberben 85 újságíró került rendőrségi fogdákba – közölte Berlinben a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet a fehérorosz újságírói szövetség adataira hivatkozva. A legtöbben iratellenőrzés után szabadon távozhattak.

„Felszólítjuk a hatóságokat, hogy haladéktalanul helyezzék szabadlábra a bebörtönzött újságírókat” – követelte Christian Mihr, az RSF ügyvezető igazgatója.

Egy minszki bíróság kedden szélsőségesnek minősítette az ellenzék egyik legfontosabb kommunikációs felületét, a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson működő Nexta csatornát, és elrendelte az adó fehéroroszországi blokkolását. A Nextának kb. 2 millió előfizetője van, és az ellenzék egyik fontos információforrásának számít. A csatorna mögött Sztepan Szvetlov blogger áll, aki egy várható bűnügyi eljárás veszélye miatt elhagyta a hazáját, és Lengyelországban él.

Maszkos rendőrök ütik az embereket Minszkben október 11-én.
photo_camera Maszkos rendőrök ütik az embereket Minszkben október 11-én. Fotó: Stringer/AFP

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el az eredményt. (MTI)