A lengyel kormányfő szerint a fehérorosz ellenzék nem adja fel, Varsó pedig szolidáris lesz vele

külföld
2020 október 20., 14:34

A fehérorosz ellenzék nem adja fel a küzdelmét, Varsó pedig szolidáris lesz vele – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, miután Varsóban Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt fogadta.

A találkozón többek között a fehéroroszok demokratikus törekvéseiről, a fehéroroszországi ellenzéknek és az üldözötteknek nyújtandó további segítségről beszéltek – közölte Morawiecki. „Nem áll az ellenzék szándékában feladni az ügyet, mi pedig, mostani lehetőségeinkhez képest szolidárisan támogatni fogjuk ebben a nehéz időben” – írta a lengyel kormányfő.

photo_camera Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via AFP

Ezzel többek között arra az 1 milliárd eurós, „új Marshall-tervnek” nevezett, a jövőbeli demokratikus Fehéroroszországnak szóló programra utalhatott, amit Varsó a V4 nevében terjesztett elő, és amit október elején az Európai Tanács további munkálatokra bocsátott.

Cichanouszkaja később, délután a varsói Fehérorosz Házban rendezett beszélgetésen közölte: Morawieckinek levelet nyújtott át, ebben a lengyelországi törvények olyan módosítását kérte, ami lehetővé tenné, hogy a humanitárius programokkal Lengyelországba érkező fehéroroszok munkát vállalhassanak. „Nem akarunk itt mások rovására élni, (…) az emberek lehetőséget szeretnének kapni ahhoz, hogy dolgozhassanak megélhetésükért, és hasznosak legyenek az őket fogadó államnak” – mondta az ellenzéki vezető.

A hivatalos közlemény szerint Lengyelország augusztus 18-tól 707 fehérorosz állampolgárt fogadott be a fehéroroszországi helyzettel összefüggésben kibocsátott ún. humanitárius vízumok, illetve az EU-s menekültügyi eljárás alapján, valamint a vállalkozóknak szánt, „Poland. Business Harbour” nevű különleges programban.

Cihanouszkaja délelőtt a varsói Natolin negyedben működő Európai Szakkollégiumba (College of Europe) is elment, a tanévnyitón mondott beszédében azt mondta: a fehéroroszok fellázadtak az önkényuralmi rendszer ellen, amiben 26 éve éltek. „Ma magunk akarunk dönteni vezetőnk megválasztásáról, (…) a nemzet demokráciát akar építeni nemzetközi támogatással” – mondta.

Varsó ellenzéki főpolgármesterével, Rafal Trzaskowskival meg az államfői kabinetfőnökkel és külügyi államtitkárral, Krzysztof Szczerskivel is találkozott. Szczerski a találkozó után a PAP hírügynökségnek azt mondta: a nemzetközi nyomásgyakorlás nélkül a fehéroroszországi helyzet romlani fog. A fő feladatnak az erőszak megállítását nevezte, illetve a szabad döntéshozatal biztosítását Fehéroroszország jövőjéről.

Cihanouszkaja a múlt héten ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek országos sztrájkkal fenyegetve, ha az elnök október 25-ig nem jelenti be a lemondását, és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást.

Magyarország elvileg a lengyel állásponttal ért egyet, a gyakorlatban ez nem olyan látványos. (via MTI)