Megismétlik a parlamenti választásokat Kirgizisztánban

külföld
2020 október 21., 07:56

December 20-án ismétlik meg a parlamenti választásokat Kirgizisztánban - jelentette be a kirgiz választási bizottság, ami az október elején kirobbant kormányellenes tüntetések hatására érvénytelenítette a legutóbbi, október 4-i parlamenti választások eredményét.

A tüntetések nyomására múlt csütörtökön lemondott hivataláról Szooronbaj Dzsejenbekov államfő is. Ideiglenes jelleggel Szadir Zsaparov nemrég megválasztott miniszterelnök vette át az államfői teendőket. A parlamentnek így az elnökválasztásra is időpontot kell majd kitűznie.

Az érvénytelenített választási eredmények szerint az induló 16-ból - részben a magas, 7 százalékos parlamenti küszöb miatt - csak 4 párt kapott elegendő támogatást ahhoz, hogy bekerüljön Kirgizisztán parlamentjébe. Közülük három Szooronbaj Dzsejenbekov ex-elnökhöz köthető. A szavazatok felét behúzó két legnagyobb párt közül az egyik az Dzsejenbekov családjához kötődik, a másik pedig a befolyásos Matraimov testvérekhez. Tucatnyi ellenzéki párt, amely nem szerzett helyet a törvényhozásban, tiltakozásokat szervezett, követelve a választási eredmények érvénytelenítését - írtuk korábbi cikkünkben.

Az ellenzék hívei október 5-én, hétfőn elárasztották a főváros, Biskek utcáit, ami erőszakos összecsapásokhoz vezetett a rendőrséggel. Éjszaka a tüntetőknek sikerült elfoglalniuk több kormányzati épületet, köztük a városházát és az úgynevezett Fehér Házat, ami magában foglalja a Parlament és az elnöki hivatal irodáit. Az ellenzék bejelentette, hogy átvette a hatalmat, és létrehozott egy „koordinációs tanácsot” is. Kiszabadították a korrupció miatt első fokon 11 évnyi börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, a 63 éves Almazbek Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt államfő. A tüntetők győzelme után Aziz Szurakmatov, Biskek polgármestere bejelentette a lemondását. (via MTI)