Nyomoznak amiatt, hogy Orbánról és egy lányáról is gyűjtött adatokat egy kínai cég

POLITIKA
2020 október 21., 17:30
A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a pekingi Tienanmen téren 2017. május 13-án.
photo_camera A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a pekingi Tienanmen téren 2017. május 13-án. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A Telex a múlt héten írta meg, hogy többek között Orbán Viktorról is gyűjtött adatokat egy kínai cég, de gyűjtött adatokat az egyik lányáról, az összes korábbi kormányfőről, a kormány tagjairól, vezető fideszes és ellenzéki politikusokról, sőt a családtagjaikról is, illetve rendőri, egyházi és gazdasági vezetőkről.

Több mint 700 magyar neve is szerepel azon a listán, ami egy államközeli kínai cégtől szivárgott ki szeptemberben. Jórészt nyilvános adatokat gyűjtöttek, az adatokat elemző ausztrál cég szerint világszerte kb. 2,5 millió emberről és 650 ezer szervezetről tároltak adatokat, de csak az adatbázis 10 százalékát sikerült visszaállítani: ebből a 250 ezer megfigyelt emberből több mint 700 magyar.

Az RTL Híradó arról számolt be, hogy az ügyben már a rendőrség is nyomoz, a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal való visszaélés miatt folytat eljárást. A nemzetbiztonsági bizottság előtt kedden a katonai hírszerzés fog beszámolni az ügyről. A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem reagált a csatorna megkeresésére, korábban írásban befolyásolási kísérletnek minősítették a kínaiak tevékenységét.