Magyarország az USA-val, Brazíliával és hát Belarusszal hozott létre abortuszellenes koalíciót

külföld
2020 október 22., 17:30

Abortuszellenes koalíciót kötött Magyarország a világ 31 másik országával csütörtökön Washingtonban, az Egyesült Államok fővárosában tartott virtuális tanácskozáson. A „Genfi Konszenzus Nyilatkozatának” elnevezett kiáltványt Orbán Viktor kormánya mellett olyan illiberális ikonok is támogatták, mint Donald Trump amerikai vagy Jair Bolsonaro brazil elnök. Mi több, Magyarország, az Egyesült Államok és Brazília három másik autoriter országgal, Egyiptommal, Indonéziával és Ugandával közösen kezdeményezői voltak a nyilatkozatnak, amit rajtuk kívül még olyan, nem éppen az emberi, pláne nem a női jogok korlátlan érvényesítéséről ismert országok írtak alá, mint Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Irak, Szudán, Dél-Szudán vagy Líbia.

Hogy mennyire nem a női jogok tisztelői az aláírók, azt a hírről beszámoló Guardian azzal jellemezte, hogy „a legtöbb aláíró a Women, Peace and Security Index alapján a női jogok szempontjából a világ húsz legrosszabbja közé tartozik”. A női jogokat leginkább érvényesítő húsz ország közül egyedül az Egyesült Államok csatlakozott.

Európából mindössze három ország írta alá. Hazánkon kívül az egyik az a Lengyelország, ahol az alkotmánybíróság éppen ma korlátozta lényegében arra a két esetre a törvényes abortusz lehetőségét, ha az anya élete veszélyben van, vagy a gyermek nemi erőszakban fogant. Az utóbbi esetben legfeljebb a terhesség 12. hetéig engedélyezi az abortuszt. A másik Belarusz.