Nyilvánosságra került Ghislaine Maxwell négy éve titkos vallomása

bűnügy
2020 október 22., 17:05
András herceg, Virginia Roberts Giuffre és Ghislaine Maxwell egy régi képen
photo_camera András herceg, Virginia Roberts Giuffre és Ghislaine Maxwell egy régi képen Fotó: Netflix/Courtesy of Netflix

Négy év után nyilvánosságra került Jeffrey Epstein, a pedofíliával gyanúsított, börtönében öngyilkosságot elkövető milliárdos exbarátnője, Ghislaine Maxwell vallomása. Maxwell - akiről a nyáron nagyobb cikket is írtam - éveken át küzdött azért, hogy vallomása titokban maradjon, de most egy kerületi szövetségi bíró, Loretta Preska döntése alapján nyilvánosságra hozták.

Maxwell még 2016-ban tett vallomást abban a polgári perben, amit az Epsteint pedofíl erőszakkal vádló Virginia Giuffre rágalmazás miatt indított az őt lehazugozó Maxwell ellen, és amiben végül egyezségre jutottak.

Időközben a magát ártatlannak valló Maxwellt is meggyanúsították azzal, hogy segített Epsteinnek a fiatalkorú lányok kereskedelmében és szexuális zaklatásában, illetve azzal is, hogy eskü alatt hamisan tanúzott. Az utóbbi vádpont tárgya a most nyilvánosságra hozott vallomása volt, amiben tagadta, hogy valaha szemtanúja lett volna annak, hogy Epstein fiatalkorú lányokkal létesít szexuális viszonyt - ez az Egyesült Államokban minden egyéb körülménytől függetlenül nemi erőszaknak számít.

A vallomás nyilvánosságra hozatala kettős vereség Maxwellnek, mivel ügyvédei amúgy azzal érveltek ellene, hogy a vallomás nyilvánosságra hozatalával sérülne védencük alkotmányos joga, mely szerint nem kötelezhető olyan vallomásra, amivel önmaga bűnösségét igazolja.

2016-os vallomásában Maxwell többször is tagadta, hogy fiatalkorú lányokat bérelt volna fel Epsteinnek, vagy hogy látta, hallotta, vagy máskép tapasztalta volna, hogy Epstein erőszakot követ el, vagy hogy bárkinek szenvedést okoztak volna. Giuffre ezzel szemben azt állítja, hogy még fiatalkorú volt, amikor Maxwell masszőrnek toborozta Epstein házába, ahol a milliárdos Maxwell segítségével tartotta szexrabszolgaként. (Via BBC)