Szél: Miért nincs több teszt? Rétvári: Lejáratja hazánkat

POLITIKA
2020 október 22., 10:09

Szél Bernadett független parlamenti képviselő még október hatodikán fordult számos, elsősorban a koronavírus-tesztelésekkel kapcsolatos kérdéssel Kásler Miklóshoz, az egészségügyért is felelős miniszterhez. Helyette Rétvári Bence államtitkár most válaszolt.

Magyarországon már akkor, két héttel ezelőtt sem sikerült a WHO ajánlása szerinti 5 százalék alatt tartani a pozitív tesztek arányát, ez azóta sem változott. Lesz-e több teszt, és miért nincs több? - kérdezte többek között Szél. Mire Rétvári közölte, hogy az NNK eljárásrendje részletesen tartalmazza a követendő intézkedéseket.

Szél megkérdezte, hogy hány olyan orvos és ápoló van Magyarországon, akik légeztetőgépes kezelést tudnak biztosítani, és ez alapján hány gépet lehet egyszerre működtetni az országban. Rétvári válasz helyett közölte, hogy idén tavasszal hányan vettek részt elméleti továbbképzéseken (4762 orvos és 15771 ápoló), a gyakorlati képzésen részt vettek számáról már nincs hír, ahogy a korábban kiképzettek számáról sem.

Rétvári arra az egy kérdésre válaszolt csak, hogy van-e elég védőfelszerelés az országban. Azt írta, hogy van.

Arra a felvetésre, hogy az iskolákban miért nincsen tesztelés, legalább a tanárokat miért nem vizsgálják meg, és miért nincs általános protokoll a gyanús iskolai esetek kezelésére, Rétvári leírta, hogy reggelenként hőmérőznek.

A kurta, a kérdések jó részét messze kikerülő válaszok után az államtitkár egy hosszú bekezdésben kioktatta a képviselőt, hogy mivel nem szavazta meg a veszélyhelyzetről szóló törvényeket, és kritizálni merte tavasszal a német tévében a magyar kórházak felszereltségét, ezért akadályozta a védekezést és politikai tőkét kovácsol mások félelméből, illetve le akarta járatni a hazáját külföldön.

Szél kérdései itt, Rétvári válaszai itt olvashatók.