Tovább szigorítaná a lengyel kormány az abortusztörvényt

Hamarosan dönt a lengyel alkotmánybíróság a varsói kormány abortuszt szabályozó tervéről. 

Eddig is Európa egyik legszigorúbb szabálya volt hatályos Lengyelországban, hiszen az abortuszt csak akkor végezhetik el, ha a magzat nemi erőszakkal vagy vérfertőzéssel fogant, illetve ha veszélyben van az anya élete a terhesség miatt, vagy a magzatnak rendellenességei vannak. 

Utóbbi miatt végzik el jelenleg a lengyel abortuszok 98 százalékát. És ezt a lehetőséget venné ki az új törvényből a lengyel kormány. 

Az abortusz szigorítása ellen tiltakozó nő Krakkóban. A járvány miatt csak egyesével szabad tüntetni.Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

A módosítás ellenzői szerint kimeríti a terhes nők kínzását, ha úgy kell világra hozniuk gyermeküket, hogy tudják, hogy jó eséllyel életképtelen lesz gyermekük. 

A lengyel kormány 2016-ban már egyszer nekiment a szigorításnak, de akkor tömegtüntetések eltántorították a bevezetésétől. Most egy online petíción felbuzdulva nyújtották be újra a törvényt, és ezúttal a járvány miatt a tüntetéseket tiltó korlátozások vannak életben a lengyel nagyvárosokban. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.