Tovább szigorítaná a lengyel kormány az abortusztörvényt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hamarosan dönt a lengyel alkotmánybíróság a varsói kormány abortuszt szabályozó tervéről. 

Eddig is Európa egyik legszigorúbb szabálya volt hatályos Lengyelországban, hiszen az abortuszt csak akkor végezhetik el, ha a magzat nemi erőszakkal vagy vérfertőzéssel fogant, illetve ha veszélyben van az anya élete a terhesség miatt, vagy a magzatnak rendellenességei vannak. 

Utóbbi miatt végzik el jelenleg a lengyel abortuszok 98 százalékát. És ezt a lehetőséget venné ki az új törvényből a lengyel kormány. 

Az abortusz szigorítása ellen tiltakozó nő Krakkóban. A járvány miatt csak egyesével szabad tüntetni.Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

A módosítás ellenzői szerint kimeríti a terhes nők kínzását, ha úgy kell világra hozniuk gyermeküket, hogy tudják, hogy jó eséllyel életképtelen lesz gyermekük. 

A lengyel kormány 2016-ban már egyszer nekiment a szigorításnak, de akkor tömegtüntetések eltántorították a bevezetésétől. Most egy online petíción felbuzdulva nyújtották be újra a törvényt, és ezúttal a járvány miatt a tüntetéseket tiltó korlátozások vannak életben a lengyel nagyvárosokban. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!