Tovább szigorítaná a lengyel kormány az abortusztörvényt

külföld
2020 október 22., 08:58

Hamarosan dönt a lengyel alkotmánybíróság a varsói kormány abortuszt szabályozó tervéről.

Eddig is Európa egyik legszigorúbb szabálya volt hatályos Lengyelországban, hiszen az abortuszt csak akkor végezhetik el, ha a magzat nemi erőszakkal vagy vérfertőzéssel fogant, illetve ha veszélyben van az anya élete a terhesség miatt, vagy a magzatnak rendellenességei vannak.

Utóbbi miatt végzik el jelenleg a lengyel abortuszok 98 százalékát. És ezt a lehetőséget venné ki az új törvényből a lengyel kormány.

Az abortusz szigorítása ellen tiltakozó nő Krakkóban. A járvány miatt csak egyesével szabad tüntetni.
photo_camera Az abortusz szigorítása ellen tiltakozó nő Krakkóban. A járvány miatt csak egyesével szabad tüntetni. Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

A módosítás ellenzői szerint kimeríti a terhes nők kínzását, ha úgy kell világra hozniuk gyermeküket, hogy tudják, hogy jó eséllyel életképtelen lesz gyermekük.

A lengyel kormány 2016-ban már egyszer nekiment a szigorításnak, de akkor tömegtüntetések eltántorították a bevezetésétől. Most egy online petíción felbuzdulva nyújtották be újra a törvényt, és ezúttal a járvány miatt a tüntetéseket tiltó korlátozások vannak életben a lengyel nagyvárosokban. (BBC)