Összekötözött kezű örmény foglyokat végezhettek ki azeriek egy nyilvánosságra került videó szerint

Nyilvánosságra került egy videó, ami nagy valószínűséggel két, megkötözött kezű örmény fogoly kivégzését mutatja be. Azért a feltételes mód, mert az örmények és az azeriek között a Hegyi Karabahért folyó háborúban jelentek már meg olyan felvételek, amikről kiderült, hogy sokkal korábbi felvételek és nem is ott készültek.

Ennek a hitelességét ugyanakkor a BBC nyomozása szerint több minden is alátámasztja. Két felvételről van szó, az egyiken elfognak két egyenruhást embert, egy fiatalabbat és egy idősebbet. A másikon nagy valószínűséggel ugyanők láthatók, egyikükre egy örmény, a másikra Hegyi-Karabah zászlaja van terítve. A felvételen azeri nyelven elhangzik az utasítás, hogy a fejükre célozzanak, ezután lövések dörülnek, az ülő foglyok pedig a földre zuhannak.

Az azeri hatóságok szerint hamis a felvétel, de az örmények beazonosították a két áldozatot, a 73 éves Benik Hakobjant és a 25 éves Juri Adamjánt. Egyikük civil volt, a másik katonai szolgálatot teljesített. A BBC és a Bellingcat is alaposan megvizsgálta a felvételeket, és több részlet alapján be tudták azonosítani a helyszínt, Hadrut várost, ahol komoly összecsapások zajlottak. A videót valamikor október 9. és 15. között rögzíthették. 

Az örmények szerint egyértelműen háborús bűncselekmény a két fogoly kivégzése, ezért az ENSZ emberi jogi biztosához, az Európa Tanácshoz és más nemzetközi szervezethez fordultak. 

Azerbajdzsán és Örményország külügyminiszterei között közben Washingtonban próbál közvetíteni Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A nyilatkozatok alapján egyelőre nem lesz gyors lezárása a majdnem egy hónapja tartó harcoknak, amibe Törökország teljesen nyíltan Azerbajdzsán oldalára állt. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.