Dörgedelmes levelet írt a dunaújvárosi kórház főigazgatója, miután néhány beosztottja a Facebookon tiltakozott az új egészségügyi törvény ellen

járvány
2020 október 26., 13:22

A „Free Eü” szlogent azok használják, akik tiltakoznak a Parlamenten villámgyorsan keresztülvert, látszólag béremelést nyújtó, de számos egyéb intézkedést is tartalmazó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt.

Az orvosok jelentős részének sem tetszik az új szabályozás, ami lényegében megtiltja a másodállásokat és szükség esetén átvezényelhetővé teszi őket akár hosszabb időre is. És tiltakoznak miatta a szakdolgozók is, akiket ugyanúgy érint az akár kétéves átvezényelhetőség és a másodállás korlátozása, de ők még a cserébe járó béremelésből is kimaradnak. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara erről szóló petícióját már 18 ezren írták alá, hétfő éjfélig gyűjtik az aláírásokat, amiket a héten adnak át az Országgyűlésnek.

A „Free Eü” mozgalom ugyanakkor nem tetszik a Dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház főigazgatójának, Mészáros Lajosnak. Október 16-án írt egy levelet az osztályvezető főorvosoknak és főnővéreknek, amiben emlékeztet arra, hogy az intézmény október 5-e óta kijelölt covidos kórház, ami „rendkívül megterheli az ellátó kapacitásainkat, elsősorban humán erőforrásainkat”.

A felháborodást kiváltó törvényt ugyan október 6-án el is fogadták, Mészáros szerint kormányzati szinten zajlik a részletszabályok kidolgozása, az érdekképviseletek bevonásával. (A törvény elfogadása után egy héttel, október 13-án egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével, akinek azt ígérte, hogy a kormány megvizsgálja az orvosok panaszait a rohamtempóban elfogadott egészségügyi törvénymódosításról.)

„Mint manapság szinte minden, úgy ez a helyzet is átpolitizálódik és megpróbálnak ebből politikai tőkét kovácsolni egyesek. Ilyen helyzetben méltatlannak tartom dolgozóink politikai megnyilvánulásait a közösségi oldalakon. A «Free Eü» feliratú profilkép módosításokra gondolok elsősorban”

- írja a főigazgató.

Azzal folytatja, hogy megkéri a főorvosokat és a főnővéreket, hogy hívják fel a beosztottjaik figyelmét arra, hogy „pillanatnyilag az egységes erőfeszítés időszakát éljük, szakmai munkánk politika független, állami közalkalmazottakhoz méltatlannak tartom politikai feszültséget gerjeszteni ezzel kapcsolatban, a közösségi médiában”.

Megkérdeztük a kórház igazgatóját, hogy

  • Miért tartotta fontosnak, hogy felhívást intézzen a főorvosokhoz és főnővérekhez?

Mészáros Lajos: Kórházunkban folyik a COVID-betegek ellátása, amely nem hétköznapi erőfeszítéseket követel munkatársainktól, és ez nagyfokú fizikai és szellemi leterheltséghez vezet. Ilyen körülmények között nem tartom helyén valónak a munkatársak politikai megosztását. A tevékenységünk politikamentes és a betegek érdeke az első a számunkra. Nem cél, hogy a dolgozók között politikai okokból feszültség generálódjon.

  • Mit vár el tőlük, ha a beosztott munkatársak mégis átállítják a profilképüket?

ML: Semmit nem várok el. Megjegyzem: nem történt nagyobb számban ilyen profilképátállítás.

  • Jár-e szankció emiatt?

ML: Nem

  • Nem gondolja, hogy ezzel korlátozza a szólás és véleménynyilvánítás szabadságát?

ML: Nem gondolom, a körlevél csupán ajánlást fogalmazott meg, egy szempontrendszert próbált megértetni a dolgozókkal, nem helyezett kilátásba szankciókat és nem tiltott meg semmilyen politikai megnyilvánulást.