Több közel-keleti ország is bojkottálta a francia termékeket, miután Macron kiállt a Mohamed-karikatúrák mellett

2020 október 26., hétfő 6:26

A muzulmán világban egymást követik a felhívások a francia termékek bojkottjára és tüntetésekre azóta, hogy Emmanuel Macron államfő a kegyetlenül meggyilkolt történelemtanár végső búcsúztatásán kijelentette, hogy Franciaország továbbra is publikálni fog Mohamed-karikatúrákat, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. Franciaország most arra szólította fel a közel-keleti országokat, hogy hagyjanak fel a termékek bojkottjával és a franciaellenes tüntetésekkel.

Samuel Patyt, a történelemtanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte. Macron a támadás után azt mondta, hogy a tanárt azért ölték meg, mert „az iszlamisták a jövőnket akarják, de mi nem adjuk fel a karikatúráinkat!”

Jordániában, Katarban és Kuvaitban már több bolt polcairól is lekerültek a francia termékek, például francia szépségápolási szerek. Kuvaitban a nem kormányzati nagykereskedelmi szakszervezet felszólította a boltokat, hogy bojkottálják a termékeket, mert szerinte Franciaország Mohamed prófétát ismételten megsértette.

„A bojkott-felhívásoknak semmilyen tárgyi alapjuk nincsen, és azonnal véget kell nekik vetni, ahogy az országunk elleni minden támadásnak is, amelyeket egyébként egy radikális kisebbség kezdeményezett” - olvasható a francia külügyminisztérium közleményében.

A tárca szerint az elmúlt napokban több közel-keleti országban a francia élelmiszeripari termékek bojkottjára szólítottak fel, és a közösségi oldalakon időnként gyűlölködő hangnemben tüntetésekre szólítanak fel Franciaországgal szemben. Ezek a felhívások a külügyminisztérium szerint „kiforgatták a Franciaország által képviselt álláspontot a lelkiismereti, a vallási és a szólásszabadságról, valami a gyűlöletre való felhívás elutasításáról.”

Vasárnap este ezt Emmanuel Macron több Twitter-üzenetben is jelezte franciául, angolul és arabul. Azt írta:

„Soha nem engedünk. Minden különbözőséget tiszteletben tartunk a béke szellemében. De nem fogadjuk el a gyűlöletbeszédet és védjük az értelmes vitákat. Mi mindig az emberi méltóság és az egyetemes értékek oldalán fogunk állni.”

Közleményében a külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy az elnök megszólalásai és a készülő törvénytervezet is „a radikális iszlamizmus elleni küzdelmet szolgálja, a franciaországi muzulmánokkal együtt, akik szerves részeit képezik a francia köztársaság történelmének és társadalmának.”

A francia külügyminisztérium jelezte, hogy mozgósította a diplomáciai hálózatát annak érdekében, hogy az adott országokban emlékeztesse és magyarázza el Franciaország álláspontját az alapvető szabadságjogok és a gyűlölet elutasításának kérdésében.

Macron nem csak a közel-keleti országokat, de magát a török elnököt, Erdogánt is magára haragította azzal, hogy felszólalt a radikális iszlmizmus ellen. "Mi a baja ennek a Macronnak nevezett személynek az iszlámmal és a muszlimokkal? Elmeorvosi kezelésre szorul" - mondta Erdogan egy tévében is sugárzott beszédében.

Macron erre válaszul visszahívta az anakarai nagykövetét, ami egy kimondottan durva gesztusnak számít a diplomáciában. (MTI, BBC)