120 év börtönt kapott az NXIVM nevű szekta vezére, Keith Raniere

bűnügy
2020 október 27., 20:55

Két éve derült ki, hogy nagyon sötét szektabotrányba keveredtek a Smallville című egykori Superman-sorozat női főszereplői. Allison Mack és Kristin Kreuk ugyanis a tagja volt egy NXIVM nevű szektának, amiről kiderült, hogy a magát mesternek szólíttató vezérnek hajtott fel szexrabszolgákat. Kreuk később otthagyta a magát önsegítő csoportként eladó, piramisjáték-szerűen működő szektát, de Mack a letartóztatásáig tag maradt.

A vád szerint Mack és a magát mesternek szólíttató Keith Raniere szexuálisan és anyagilag is kihasználta a szektatagokat: az NXIVM tagjainak több ezer dollárt kellett fizetniük, hogy egyre feljebb kerülhessenek a ranglétrán. Mack feladata az volt, hogy rávegye a szolgákat arra, hogy szexeljenek a „mesterrel”, cserébe anyagi és egyéb előnyöket kaptak. A beavatás feltétele volt, hogy érzékeny információt adjanak meg magukról, további embereket szervezzenek be, és a szektavezér megbillogozhassa őket. A vád szerint 15 áldozata volt a férfinak.

A 60 éves szektavezért most 120 év börtönre ítélték, miután tavaly nyáron hétféle bűncselekmény elkövetésében is bűnösnek találták a Brooklyni Szövetségi Bíróságon. A férfi védői abban reménykedtek, hogy a védencük megússza 15 évnyi börtönnel.

A vád képviselői periratokkal érkeznek a Brooklyni Szövetségi Bíróságra 2019. május 7-én.
photo_camera A vád képviselői periratokkal érkeznek a Brooklyni Szövetségi Bíróságra 2019. május 7-én. Fotó: Timothy A. Clary/AFP

Allison Mack még várja a saját ítélethirdetését. (Hollywood Reporter)