Az USA kormánya akart beugrani Trump helyett egy rágalmazási perben

külföld
2020 október 27., 13:33

Lewis A. Kaplan amerikai szövetségi bíró elutasította az amerikai igazságügyi minisztérium indítványát, ami arról szólt, hogy Donald Trump helyett az Egyesült Államok szerepeljen alperesként egy rágalmazási perben. A pert E. Jean Carroll újságíró indította az elnök ellen.

E. Jean Carroll azt állítja, hogy Donald Trump a 90-es évek közepén megerőszakolta egy manhattani ruhabolt próbafülkéjében. Trump erre azzal válaszolt, hogy hazugnak nevezte a nőt, és azt mondta, csak az új könyvét akarja eladni azzal, hogy vádaskodik, ráadásul soha nem is találkozott Carroll-lal. Carroll erre válaszolva bemutatott egy 1987-es fotót, amin együtt szerepel Trumppal, de Trump szerint azon a képen csak azért állnak egymás közelében, mert sorban álltak valahová.

Carroll ezután indított pert, amivel azt szeretné elérni, hogy Trump vonja vissza állításait, és fizessen neki kártérítést, valamint hogy vessék össze Trump DNS-mintáját azzal a mintával, amit a rendőrség az erőszak után a nő ruháján talált.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azért kezdeményezte Trump lecserélését alperesként, mert a szövetségi kormány tisztviselői helyett valóban beléphet a hasonló perekbe az Amerikai Egyesült Államok kormánya- és ezen keresztül az amerikai adófizetők -, de csak akkor, ha a cselekmény, amiről a per szól, a tisztviselők állami munkájához kapcsolódik. Trumpék tehát lányegében azzal próbáltak érvelni, hogy Trump nem magánemberként, hanem elnöki teendői között nevezte hazugnak Carrollt. Ezt az indítványt utasította vissza a bíró. (AP)