Ellenzéki képviselők foglalták el a parlament szónoki emelvényét Lengyelországban, az őrséggel vezették ki őket

külföld
2020 október 27., 12:11

Lengyel beszámolók alapján a Mérce ír arról, hogy több ellenzéki képviselő közösen foglalta el kedden a Szejm, azaz a lengyel parlament szónoki pulpitusát kedden, hogy így tiltakozzanak az abortusz szigorítása ellen. A szigorítás miatt komoly tüntetések indultak országszerte, erről részletesen kedd reggel írtunk.

A képviselőnők akcióját látva a kormányzó Jog és Igazságosság képviselője, egyben az országgyűlés alelnöke, Ryszard Terlecki behívatta a parlamenti őröket, akik közrefogták és visszaküldték helyükre a képviselőket. Az alelnök a beszámolók szerint ezután két ellenzéki képviselőnőt kiküldött a teremből, de mivel nem voltak hajlandóak távozni, végül az őrség vezette ki őket.

link Forrás

A Reuters közben arról ír, hogy a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kedden a tüntetések befejezésére szólított fel mindenkit, mivel szerinte a résztvevők a járvány súlyosbítását okozhatják. Az országban napok óta zajlottak tüntetések, és ezek hétfő este váltak igazán tömegessé.

A Reuters szerint mind a PiS képviselőit, mind Kaczynskit meglephette, hogy mennyire heves tiltakozások fogadták az alkotmánybíróság döntését. Az országban az is szokatlan, hogy támadás érje a katolikus egyházat, az elmúlt napokban azonban erre is lehetett példát látni.