A minisztérium szerint az ellenzék és a sajtó bizonytalanították el az orvosokat

Egészségügy
2020 október 28., 20:51

Miután a közellátásban dolgozó orvosok több mint kétharmada névvel vállalta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérésében, hogy nem fogja aláírni az egészségügyi szolgálatról szóló munkaszerződését, az ATV megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

Válaszában az Emmi elismételte, hogy a parlament minden idők legnagyobb orvosi béremelését fogadta el.

„Az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt.”Azt írták, hogy a törvény előkészítése során, úgy a végrehajtási rendeletek kidolgozásakor is egyeztetni fognak a Kamarával. „Nem tartunk attól, hogy orvosok tömegesen hagynák el a pályát.”

A MOK nyolcezer fős felmérése szerint az orvosok 40 százaléka akár a közellátást is otthagyná, ha érvényben maradnának a mostani törvényi feltételek.

A Kamara állítása szerint október 19-e óta nem kaptak választ a törvénnyel kapcsolatos visszajelzéseikről. Ugyanígy a rendeletekről sem egyeztettek még velük. Bár az új törvény valóban tartalmazza a MOK által kért béremelést és a hálapénz betiltását, vannak benne az orvosok többsége számára elfogadhatatlan feltételek is, amikről nem egyeztettek előzetesen.

Ilyen a másodállások engedélyhez kötése mellett az, hogy az orvosok 1+1 évre kirendelhetők akár a lakóhelyüktől távoli intézményekbe is. A MOK ezzel kapcsolatban részletes javaslatcsomagot készített.