Biden azt ígéri, ha nyer, kemény szankciókra számíthat majd a „népét kínzó” Lukasenka

külföld
2020 október 28., 06:55

Kiállt a fehérorosz ellenzék mellett, és illegitimnek nevezte Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt Joe Biden demokrata elnökjelölt, aki egyúttal ígéretet tett: megválasztása esetén „európai szövetségeseinkkel karöltve” további szankciókkal gyakorol majd nyomást „Lukasenkára és csatlósaira” - írja a Guardian.

Biden kevesebb, mint egy héttel az amerikai elnökválasztások előtt, a közvélemény-kutatások szerint győzelemre esélyesebb elnökjelöltként tette a nyilatkozatot. Egyúttal Trump elnököt, választási riválisát is bírálta, amiért mindez idáig semmilyen módon nem állt ki „a demokráciáért harcoló fehérorosz nép” mellett.

„Egyetlen saját népét kínzó vezető sem ismerhető el legitimként (...), ezért továbbra is Szvjatlana Cihanouszkajához, és Fehéroroszország lakosságához csatlakozva szólítom fel a vezetést a hatalom békés átadására, a politikai foglyok szabadon engedésére, és szabad és igazságos választások megtartására, hogy az emberek végre gyakorolhassák a demokratikus jogaikat, amikért már óriási árat fizettek”

- mondta Biden.

Mint arról részletesebben írtunk tegnap, október 26. hétfő a belarusz ellenzék tervei szerint nagy nap lett volna az augusztus elején elcsalt elnökválasztás óta patthelyzetben tengődő országban. A nap, amikorra általános sztrájkot és az ország blokádját ígérték, ellenzéki szempontból nem váltotta be a hozzá fűzött ellenzéki reményeket. Se blokád, se általános sztrájk nem volt. De a diktátor Lukasenkának ismét szembesülnie kellett azzal, hogy népe jelentős része felett teljesen elvesztette a hatalmát.