A legnagyobb bankok irgalmatlanul sok pénzt öntenek a biodiverzitást pusztító projektekbe

klímaváltozás
2020 október 29., 12:41

Környezetvédő szervezetek arra szólították fel a világ legnagyobb bankjait, hogy ne finanszírozzanak többet olyan tevékenységeket, melyek közmegegyezés szerint hozzájárulnak a biodiverzitás csökkenéséhez, állat- vagy növényfajok kihalásához. A Reuters beszámolója szerint ezek a hangok azután erősödtek fel ismét, hogy megjelent egy jelentés, ami a világ 50 legnagyobb bankját vizsgálta ebből a szempontból.

photo_camera Fotó: Hu Chao/XINHUA via AFP

A cikk megjegyzi, az amerikai és az európai bankokon egyre nagyobb a közvélemény nyomása, hogy cselekedjenek a klímaváltozás megfékezéséért, de a hasonló jelentések következtében egyre nagyobb figyelem jut arra is, hogy ezek a pénzintézetek a kihelyezett hitelek révén mekkora pusztításhoz járulnak hozzá.

A most megjelent elemzést a számos kutatót tömörítő Portfolio.earth tette közzé, és egyik hangsúlyos megállapításuk, hogy egyetlen pénzintézet sem rendelkezik megfelelő ellenőrző rendszerrel, melyel nyomon tudnák követni, hogy az általuk kihelyezett hiteleknek milyen hatása van a természetre, és így az emberek hogylétére.

A szervezet elnöke, Liz Gallagher elmondása szerint a bankok egyre inkább megértik, hogy ha a klímaváltozást erősítő tevékenységeket finanszíroznak, az árthat a megítélésüknek és így a bevételeiknek is, de ez még nem tudatosult bennük a biodiverzitás pusztításával kapcsolatban. A jelentés arra jutott, hogy az 50 legnagyobb pénzintézet 2019-ben 2,6 ezermilliárd dollárnyi hitelt helyezett ki olyan szektorokba, mint az ipari mezőgazdaság és halászat, a fosszilis energiahordózók terepe, illetve olyan infrastrukturális beruházásokba, ami a kutatók szerint a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezet.

Az University of British Columbia kutatója, Kai Chan tagja volt annak a kutatócsapatnak, amely tavaly kimutatta, hogy akár egymillió fajt is fenyegethet a kihalás az emberi tevékenységek miatt. A mostani eredménnyel kapcsolatban elmondta, hogy ideje lenne elképzelni egy olyan világot, ahol csak azok a projektek tudnak tőkéhez jutni, melyek igazoltan segítenek helyreállítani és megőrizni a bolygó klímáját és élővilágát.

A leginkább érintett bankok között a Bank of America, a Citigroup, a BNP Paribas vagy a HSBC is megtalálható. Több bank is azt közölte a Reuters megkeresésére, hogy folyamatosan dolgoznak azon, hogy fenntarthatóan finanszírozzanak, és több bank is jelezte, hogy együttműködnek biodiverzitást védő szervezetekkel.

Ugyanakkor a hírügynökségnek nyilatkozó kutatók szerint komolyabb, intézményi garanciákra és szabályozásokra van szükség ahhoz, hogy a bankok ne finanszírozzanak többé például élőhelypusztulással járó projekteket.