Életfogytiglani börtönre is ítélhetik az amerikai konzulátus mellől elhurcolt hongkongi aktivistát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

Akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik Tony Chungot szakadárság vádjával, jelentette a BBC. A 19 éves hongkongi diákaktivistát kedd reggel az amerikai konzulátus közvetlen szomszédjából, egy kávézóból hurcolták el, ahova csak azért tért be, mert húsz perccel az amerikai konzulátus nyitása előtt érkezett. Chung pont menedékjogot kért volna az amerikai konzulátuson, miután a nyáron egyszer már őrizetbe vették a nyáron Pekingben - tehát nem a papíron 2047-ig önálló rendszert fenntartó Hongkongban - elfogadott nemzetbiztonsági törvény alapján.

Chungot júliusban, nem sokkal a törvény elfogadása után az utcáról rángatták be egy kapualjba, szorították a falhoz, és kényszerítették arra, hogy a telefonját az arca elé tartva oldja fel annak zárolását. Ezután szöveges üzenetei között kutatva találtak olyanokat, amelyek alapján most szakadársággal vádolják.

A nyári letartóztatása után óvadék ellenében szabadon engedték. Most, hogy a konzulátus közelében fogták el, ezt megtagadta tőle a bíróság. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!