Életfogytiglani börtönre is ítélhetik az amerikai konzulátus mellől elhurcolt hongkongi aktivistát

Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

Akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik Tony Chungot szakadárság vádjával, jelentette a BBC. A 19 éves hongkongi diákaktivistát kedd reggel az amerikai konzulátus közvetlen szomszédjából, egy kávézóból hurcolták el, ahova csak azért tért be, mert húsz perccel az amerikai konzulátus nyitása előtt érkezett. Chung pont menedékjogot kért volna az amerikai konzulátuson, miután a nyáron egyszer már őrizetbe vették a nyáron Pekingben - tehát nem a papíron 2047-ig önálló rendszert fenntartó Hongkongban - elfogadott nemzetbiztonsági törvény alapján.

Chungot júliusban, nem sokkal a törvény elfogadása után az utcáról rángatták be egy kapualjba, szorították a falhoz, és kényszerítették arra, hogy a telefonját az arca elé tartva oldja fel annak zárolását. Ezután szöveges üzenetei között kutatva találtak olyanokat, amelyek alapján most szakadársággal vádolják.

A nyári letartóztatása után óvadék ellenében szabadon engedték. Most, hogy a konzulátus közelében fogták el, ezt megtagadta tőle a bíróság. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.