Koronavírus-számok Magyarországon 1/21/2022
Elhunytak + 65 Σ 40 822
Kórházban + 1 Σ 2 674
Fertőzöttek + 15 957 Σ 1 401 457
Tesztek + 49 275 Σ 9 661 929
Oltottak + 4 042 Σ 6 329 185
A legújabb trendek

Orbán istenes helyzetet lát itthon, és zűrzavart nyugaton, pedig Magyarországon lakosságarányosan többen halnak meg

2020 október 30., péntek 11:32

Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy nyugat-európai országokban, Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban vagy Ausztriában sokkal rosszabb a járványhelyzet, mint Magyarországon.

„Nálunk a helyzet még istenes” - mondta a csütörtöki uniós csúcs alapján. „Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik.”

Nem részletezte, mi alapján állítja ezt, de a kormány többször kiállt amellett, hogy a védekezés sikerességét a halálozások számán lehet a legjobban lemérni. Ha ezt nézzük, az Orbán által említett országok közül Belgium tényleg rosszabbul áll nálunk, de mindenhol máshol kevesebben halnak meg mostanában.

Az ábrán a napi halálozások száma látszik egymillió főre vetítve szeptember óta. A napi adatok a megelőző hét nap átlagát mutatják, kiszűrve a kilengéseket:

Regisztrált esetszámban valóban mi állunk a legjobban, de ez nagyban függ a tesztek számától, így rosszabb összehasonlítási alap. Minél magasabb a fertőzötteken belül a pozitív tesztarány, annál világosabb, hogy az adott országban túl kevés tesztet végeznek a járvány nyomon követéséhez. Belgium után ez szintén nálunk a legmagasabb:

A miniszterelnök egyértelműen az aktuális helyzetről beszélt, tehát nem az összesített, tavasztól máig érvényes statisztikákra gondolhatott, ahogy korábban Gulyás Gergely. De még így sem lett volna igaza: március óta egymillió főre vetítve többen haltak meg Magyarországon (176), mint Ausztriában (118).

Orbán nem először mond téves adatokat a járványról. Két hete arról beszélt, hogy Németországban többen halnak meg, mint Magyarországon, ami nem volt igaz.