Új szintre lép a lengyel abortusztilalom-ellenes mozgalom: fehérorosz recept alapján kormányváltó tanácsot állítanak fel

külföld
2020 október 30., 10:25

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt a lengyelországi abortusztilalom-ellenes tiltakozási hullámot koordináló egyik szervezet, a Lengyel Nők Sztrájkja (Ogólnopolski Strajk Kobiet).

Marta Lempart és Klementyna Suchanow, a szervezet képviselői elmondták, ismét tömegekre számítanak a Varsóban péntek délután 17 órakor kezdődő, több helyszínt is érintő tüntetésen, amit a lengyel ultrakonzervatív jobboldali kormány nők önrendelkezési jogát súlyosan korlátozó politikája ellen hirdettek meg.

photo_camera Klementyna Suchanow (bal) és Marta Lempart (jobb)

Az abortusztörvény szigorítása elleni tiltakozás azonban mostanra általános kormányellenes tiltakozássá alakult - beszélt benyomásaikról Klementyna Suchanow, aki a legnagyobb újdonságnak a fiatalság eddig soha nem látott mértékű politikai aktiválódását nevezte.

„Túlzás nélkül beszélhetünk generációs forradalomról”

- mondta. A megmozdulások Suchanow szerint eddig általában békések voltak, de nacionalista csoportok többször vetemedtek arra, hogy a tömegről levált tüntetőket támadjanak meg az utcán. „Meggyőződésünk, hogy ezek az emberek a kormánypárt fogadott zsoldosai, arra kérjük a sajtó képviselőit, menjenek utána alaposabban az elkövetők hátterének” - tette hozzá.

Konzultációs Tanács

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a Lengyel Nők Sztrájkja folyamatosan figyeli a több, mint egy hete tartó, nagyrészt spontán, helyi közösségi szinten szerveződő tüntetéshullámban naponta elhangzó és ismétlődő követeléseket és állásfoglalásokat, és ezekből állítja össze a mozgalom egységes követeléslistáját, amit folyamatosan, szinte napról napra frissítenek.

Ezek szerint a tüntetők nem tekintik az alkotmánybíróság hivatalos döntésének a súlyosan sérült magzat esetén engedélyezett abortuszt alkotmányellenesnek minősítő csütörtöki alkotmánybírósági határozatot, mert Julia Przyłębskát, az alkotmánybíróság PiS (a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja) által kinevezett elnökét sem tekintik legitim alkotmánybírának.

photo_camera Abortusztilalom- és kormányellenes tüntetés Varsóban október 28-án, szerdán Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via AFP

Az alkotmánybíróság újjáalakítása mellett a szintén a Jarosław Kaczyński vezette PiS befolyása alatt állónak tekintett legfelsőbb bíróság újjászervezését is követelik, ahogyan a következő hetekben távozó ombudsman, Adam Bodnar utódjaként is a PiS-től teljesen független szereplőt akarnak látni.

A tüntetők legfőbb követelése viszont a jelenlegi kormány lemondása - mondta Marta Lempart, aki bejelentette: a kormányváltás előkészítésére ellenzéki szereplőkből és jogi-politikai szakértőkből álló Konzultációs Tanácsot állítanak fel, a fehéroroszországi ellenzék receptje alapján.

„Folyamatos párbeszédben vagyunk a belarusz ellenzékkel, és akárcsak ők, akik hetek óta fáradhatatlanul kitartanak, mi is készek vagyunk a végsőkig küzdeni”

- mondta Klementyna Suchanow.

A két aktivistához több kérdés érkezett a személyesen megjelent újságíróktól. Az egyik az volt, a mozgalom szervezői szerint rendben van-e, hogy a tiltakozás hevében a tüntetők templomokat rongálnak meg, és az épületek előtt vagy a miséken akcióznak.

Suchanow és Lempart elismerték, hogy az előző hétvégére ráfutva valóban buzdították az embereket, hogy ha szeretnék, a templomokban, a vasárnapi miséken is fejezzék ki tiltakozásukat a katolikus klérus államszervezetre gyakorolt befolyása ellen. De az egyház hallgatását és a párbeszéd elől való elzárkózását látva most már inkább arra biztatják az embereket, a tiltakozás más módjaiba fektessenek energiát. „Ha az egyház észbe kap, és változtat a hozzáállásán, remek. Ha nem teszi, akkor viszont úgyis veszít” - mondta Suchanow.

Egy másik sajtókérdésre válaszul elmondták, a Konzultációs Tanács többségében nem a jelenlegi parlamentben ülő ellenzéki politikusokból fog állni, hanem civilekből, mert jelenleg „a mozgalom résztvevői jelentik a legfőbb politikai erőt az országban”, a pártpolitika nem arathatja le a babérjaikat.

Az egyház progresszív, párbeszédre nyitott szereplői sem lesznek ott az asztalnál - szövezte le Marta Lempart.

„2015 óta megvolt az egyház lehetősége, hogy beleszóljanak abba, hogy nézzen ki az államunk. Láthatjuk, mi lett a vége.”

- mondta.

A 17 órakor kezdő tüntetés történéseiről mi is beszámolunk majd.