Koronavírus-számok Magyarországon Trendek
Elhunytak + 91 Σ 3 891
Fertőzöttek + 3 334 Σ 177 952
Gyógyultak + 424 Σ 43 339
Tesztek + 15 311 Σ 1 518 158

Ausztriában is szigorítanak: éjszakai kijárási tilalom, elvitelesre állítják át az éttermeket, bezárnak a középiskolák

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Orbán Viktor által annyit emlegetett osztrák kísérleti laborban is úgy döntöttek, hogy radikális lépéseket tesznek a járvány megfékezése érdekében. Sebastian Kurz kancellár jelentette be, hogy kedd éjféltől újabb intézkedések lépnek életbe. Ezzel igyekeznek megakadályozni, hogy az egészségügyet térdre kényszerítse a járvány.

Este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalom lesz, csak kevés kivételt engednek, például például a munkába járást, sportolást vagy kutyasétáltatást. A profi sporteseményeket leszámítva minden rendezvényt betiltanak, a kerti és garázsbulikat is. A bárok, kávézók, éttermek nem fogadhatnak vendégeket, elvitelre kell átállniuk, a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek is bezárnak. Az óvodák, általános iskolák működnek tovább, de a középiskolák és a felsőoktatás távoktatásra áll át. 

A hotelek sem fogadhatnak vendégeket. A veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti. 

Az osztrák és a magyar adatokat összehasonlítva az látszik, hogy a statisztikák alapján ott ugyan magasabb a napi új fertőzöttek száma, de ez megtévesztő.

Illúzió lenne abban ringatni magunkat, hogy nálunk jobb a helyzet. Ausztriában ugyanis sokkal több tesztet végeznek. 

Ráadásul az igazán fontos mutatókban sokkal jobban állnak, mint mi. (Orbán Viktor pénteken azt mondta, hogy Ausztriában nálunk is magasabb is a tartalék kórházi ágyak száma.) 

Ausztriában feleannyi koronás van kórházban, mint nálunk, de Kurz már most szigorít annak érdekében, hogy megóvja a túlterheltségtől az egészségügyet.

Ami pedig Orbán Viktor szerint a legfontosabb mutató, a haláleseteké. Ebben sokkal jobb az osztrákok mutatója a második hullámban, mint nálunk. Nálunk két hete volt nálunk annyi napi áldozat, mint most Ausztriában. Ők már most megfognák a járvány további terjedését. 

Nálunk nem zárnak az éttermek, csak maszkot kell hordaniuk a vendégeknek, kijárási tilalomról nincs szó, és a jelek szerint a középiskolák is újranyitnak az őszi szünet után. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!