Egy hónapos lockdownra készül Anglia is

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Járványkészültség a londoni metróbanFotó: TOLGA AKMEN/AFP

Az iskolákon és az egyetemeken kívül hétfőtől egy hónapra minden leállhat Angliában - ezt javasolja legalábbis egy kormányzati előterjesztés, amely a BBC birtokába jutott, és amely még a hétvégén hatályba léphet. 

A tervezett intézkedés célja olyannyira lelassítani a járványt, hogy a karácsonyi időszakra ismét enyhíteni lehessen a korlátozásokon. 

Az előterjesztésben szereplő becslések szerint, ha a kormány nem intézkedik, a napi halálozások száma megközelítheti akár a 4000-et is. Ez közel négyszerese lenne a tavaszi járvány idején tapasztalt maximumnak. 

A BBC által megszerzett dokumentum annak a szakértői csapatnak az anyaga, amelynek munkájára támaszkodva Boris Johnson és kormánya meghozza a járványügyi intézkedéseket. Az összes abban szereplő előrejelzés azt mutatja, hogy december és január magasságában érheti el a járvány a csúcsát Nagy-Britanniában - amennyiben a kormány nem teszi meg a szükséges ellenlépéseket. 

Egy másik számításban szerepel az országos egészségügyi szolgálat becslése is, amely szerint a kórházi kapacitások már karácsony előtt telítődhetnek, ha a kormány nem intézkedik időben. A legrosszabb szcenárió szerint a járvány halálos áldozatainak száma megközelítheti a 85 ezret is. 

Az Egyesült Királyságban jelenleg háromlépcsős korlátozási rendszer van életben, amely az egyes országrészek átfertőzöttségétől függően állapít meg szabályokat. Most már viszont olyan sebességgel terjed a vírus, hogy azt már leginkább csak becsülni képesek a hatóságok és a kutatóintézetek. Az Imperial College mérése alapján naponta 100 ezer ember fertőződik meg a koronavírussal országszerte. 

Nyugat-Európában egymás után jelentik be a kormányok, hogy részlegesen újra lezárják az országok működését. Ilyen döntés született már Belgiumban, Franciaországban és Németországban is. (BBC