Nyílt levélben cáfolja a kormány állításait a Magyar Orvosi Kamara

Egészségügy
2020 október 31., 09:36
Orbán Viktor kormányfõ (b) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét (j), valamint Álmos Péter Zoltánt (j2) és Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara alelnökeit a Karmelita kolostor teraszán 2020. október 3-án
photo_camera Orbán Viktor kormányfõ (b) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét (j), valamint Álmos Péter Zoltánt (j2) és Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara alelnökeit a Karmelita kolostor teraszán 2020. október 3-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Levelet intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez a Magyar Orvosi Kamara, egész pontosan az azt vezető Kincses Gyula. A csütörtökön aláírt levelet péntek este hozták nyilvánosságra a kamara honlapján.

(Jellemző egyébként, hogy a címzett nem a papíron az egészségügyért felelős humánminiszter, Kásler Miklós, hanem az ágazat irányítását a járvány kezdete óta magához ragadó belügyminiszter.)

Kincses a levélben azt írja, hogy a kormány elképzelését az egészségügyi szolgálat átalakításáról a kamarai tagság többsége elhibázottnak gondolja. (Közel hatezer orvos állította a kamara felmérésében, hogy nem írják alá az egészségügyi szolgálatról szóló új munkaszerződést.)

Az elnök cáfolja továbbá azt a kormányzati állítást, hogy a végrehajtási rendeletek és a koncepció kidolgozásába bevonták volna a kamarát, és sürgeti a belügyminisztert, hogy mielőbb kezdjék meg a közös egyeztetéseket.

„Tudomásunk szerint a rendeletek nem kidolgozás alatt állnak, hanem gyakorlatilag már készen vannak. A Magyar Orvosi Kamara kéri, hogy Miniszter úr e hét végéig írja meg az egyeztetések menetét, ahol érdemben járulhatunk hozzá a törvény módosításához és a rendeletek kidolgozásához.”

Kincses szerint nagyfokú a bizonytalanság továbbá a háziorvosi és fogorvosi ellátást illetően is, és a kollégák nem tudják, milyen jövő vár rájuk. A Kamara az eddigieket nem tekinti korrekt partneri együttműködésnek.

Mialatt súlyosbodik a járvány, - folytatódik a levél - a kormány intézkedései váratnak magukra, és mindeközben olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csak méltatlan, de fenyegeti a megfelelő ellátás biztosítását is.

A levél végén az orvosok felszólítják a kormányt arra, hogy az egészségügyben dolgozók nagy többsége által kritizált törvényt korrigálja, és a dolgozói kamarák bevonásával alkossa meg az új jogszabályokat és rendelkezéseket. (via hvg.hu)