Az SZFE-sek azt mondják, hiába függeszti fel az oktatást a kuratórium, ők folytatják

POLITIKA
2020 november 01., 14:56
Az SZFE leköszönő vezetése őrt áll az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. szeptember 30-án.
photo_camera Az SZFE leköszönő vezetése őrt áll az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. 09. 30-án. Fotó: Szász Zsófia/444

„Nincs valódi indok a fenntartó részéről az oktatás felfüggesztésére. Az oktatás a tanév kezdete óta megfelelő ütemben zajlik - ennek ellenőrzésére minden hivatalos információ rendelkezésre áll.”

Ezt közölték vasárnap délután az Színház- és Filmművészeti Egyetemen tiltakozó hallgatók és oktatók, miután az egyetemet felügyelő alapítvány kuratóriuma péntek este bejelentette, felfüggesztik az oktatást, mert szerintük nem érvényesülnek a higiéniai és balesetvédelmi szabályok.

A kuratórium szerint az egyetem elfoglalt részén „a higiéniás viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése”.

Az SZFE-sek szerint ezzel szemben azt mondják, a higiéniás, „a tűz- és balesetvédelmi szabályok érvényesítésében az illetékes szakemberekkel felelősen együttműködünk, a fertőtlenítő takarítás mindhárom épületben megtörtént”. A higéniakérdés a héten került elő, miután Vidnyánszky Attila az Európai Parlament bizottsági ülésén fényképeket mutatott fel a benti rendetlenségről.

Az SZFE-sek vasárnap azt írták, az „Oktatási Hivatal ellenőrzési eljárásához szükséges összes adatot határidőre összeállítottuk, az újonnan kinevezett kancellár azonban hetek óta gátolja annak továbbítását”.

„Az internet lekapcsolásával, a termek lezárásával, az értelmetlenül hosszú őszi szünet ürügyén a hallgatók és oktatók kitiltatásával, és most az oktatás felfüggesztésével a vezetés és a fenntartó minden jogszerűtlen eszközt megragad akkreditált egyetemi oktatásunk akadályozására” - írják.

Az SZFE-sek vasárnapi posztja szerint a kuratórium döntése ellenére folytatják az oktatást.