Vidnyánszky: Az SZFE-tüntetés a baloldali pártok kampánynyitója volt

oktatás
2020 október 27., 10:57

Egy órán keresztül foglalkozott a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyével az Európai Parlament Oktatási és Kulturális Bizottsága. Az online ülésre technikai hiba miatt csak késve tudták bekapcsolni Vidnyánszky Attilát, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökét.

Amikor végre sikerült, azzal kezdte, hogy a kommunikációs nehézség az egyetem körüli helyzet metaforája is: mutatja, mennyire nem sikerül párbeszédet kialakítani. Szerinte „a színházi élet csodálatosan gazdag”, ezt várnák el az egyetemtől is, ami évtizedek óta túlságosan zárt, nem szolgálja ki a szakma egy jelentős részét. „30-40 éves kérdésekről beszélünk.”

„Úgy szeretnénk nyitni, színesebbé, gazdagabbá tenni az egyetemet, hogy ami megvan, hadd maradjék továbbra is” - mondta Vidnyánszky, aki az általa szervezett Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót hozta fel a nyitottság példájaként. Szerinte ezen az európai színházi élet jelentős szereplőinek többsége megfordult már, és „külön odafigyelés van az arab színházi életre is”.

Az október 23-i tüntetésről azt mondta,

„nem azért voltak rajta 15 ezren, ha voltak annyian, mert szolidaritást vállaltak a diákokkal, hanem mert a baloldali politikai pártok kampánynyitó politikai gyűlést tartottak”.Ismét felhozta, hogy a diákok „már augusztus elején kiképzést kaptak, ismert baloldali mozgalmárok egyetemfoglalást tanítottak nekik”. Vidnyánszky szerint az egyetemen „minden a baloldali pártok vezetésével történik”. (Korábban az Amnesty Internationalt vádolta a diákok kiképzésével.)

Irena Joveva szlovén képviselő kérdésére azt mondta, a kereszténység számára a nyitottság és a befogadás metaforája, ellentétben a mostani állapottal, amikor „2-3 színházból kerül ki a tanári gárda lényegi része”.

Második felszólalásában Vidnyánszky többedszer elmondta, hogy nyitottak a tárgyalásra, de ehhez első körben az kellene, hogy engedjék be az épületbe Szarka Gábor kancellárt. „Aggasztóak a hírek, amik onnan jönnek ki” - mondta, majd műanyag palackokról és üres üvegekről,

„az anarchia eredményeiről”mutatott képeket a kamerába. Szerinte ez „higiéniai és tűzoltósági szempontból” is nagyon veszélyes.

A kormány részéről György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár védte meg az átalakítást. Egyrészt azzal érvelt, hogy a legsikeresebb nemzetközi színiegyetemek ugyanígy alapítványi fenntartásban működnek. Másrészt a hasonlóan átszervezett magyar egyetemeknek nem volt ezzel problémájuk.

Az elmúlt hetek kommunikációjának megfelelően igyekezett csökkenteni a kormány szerepét, sok sikert kívánt a két félnek a megállapodáshoz. „Empátiára, türelemre van szükség.”

Megvédte a kuratóriumi tagokat is, szerinte nem szokatlan, hogy üzletemberek is helyet kapnak ilyen testületekben, akik „bizonyították, milyen jó mecénásai a művészeti életnek”. (A tagok: Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója, Orbán Viktor milliárdos felvidéki barátja).

photo_camera György László

Upor László, az átalakítás miatt lemondott rektor arról beszélt, hogy sosem politikai alapon tiltakoztak, „ez mindig is az autonómiáról szólt”. Szerinte a kormány által létrehozott alapítvány közpénzt kapott „közellenőrzés, fékek és ellensúlyok nélkül”, a kuratórium pedig „nagyon messzire ment”, csorbította a szenátus jogait, és megfosztotta az egyetemet az önrendelkezésétől.

„Ez az irányító testület autonómiája, nem az egyetemé.”Szerinte „az úgynevezett tárgyalások” során sem hallgatták meg a kéréseiket, a kuratórium csak közleményekben kommunikál, miközben az új kancellár lekapcsolta az internetet és bezárta az osztálytermeket.

Meghívták az egyetemi Hallgatói Önkormányzat alelönkét, Milovits Hannát is, aki méltatlannak nevezte az átalakítás módját, amit sem az előző vezetéssel, sem a diákokkal nem egyeztettek, a gyorsított eljárásban elfogadott jogszabályban semmilyen gondolatuk nem jelenhetett meg.

„Az új vezetőségben nem vehetünk részt, semmilyen beleszólásunk nincs az egyetem működésébe, csak a kormány által létrehozott alapítványi testület dönt. Ezért foglaltuk el az épületet.”Az átalakítás szerinte csak látszólag eltávolodás az államtól, valójában mind a nyolc egyetemet szorosabb ellenőrzés alá vonták. Mivel nem látják garantáltnak az autonómiát, továbbra is fenntartják a blokádot, és bár szeretnének tárgyalni a minisztériummal, csak akkor, ha egyenlő félként kezelik őket.

A felszólaló képviselők közül egyedül a szlovén Milan Zver támogatta Vidánynszkyékat. Szerinte a média dramatizálja a tüntetéseket, amik politikailag motiváltak, és „a DK még meg is fenyegette az új igazgatótanács tagjait”. (Valószínűleg arra utalt, hogy Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, ha Orbán Viktor megbukik, Vidnyánszkyból földönfutó lesz. Ettől az egyetem még augusztusban elhatárolódott.)

A teljes ülést itt lehet visszanézni, 10 óra 7 percnél kezdődik az SZFE napirendi pontja.