Figyelmeztető lövésekkel és hanggránátokkal oszlatták a tüntetőket a fehérorosz rendőrök

2020 november 1., vasárnap 15:14

Figyelmeztető lövéseket adtak le és hanggránátokat vetettek be a rendőrök vasárnap a fehérorosz fővárosban, ahol ismét tízezrek vonultak az utcára, hogy az országot 26 éve irányító, Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljakszandr Lukasenka távozását követeljék. Minszkben immár 12 hete tartanak az óriási tüntetések a nagy valószínűséggel elcsalt elnökválasztást követően.

A héten Lukasenka részlegesen lezáratta az ország nyugati határait, leváltotta a belügyminisztert és kijelentette, hogy

ha bármelyik tüntető kezet emel a tüntetéseket biztosító rendvédelmisekre, "az a legkevesebb, hogy kéz nélkül marad". Magas rangú rendőri vezetők kijelentették, hogy szükség esetén készek tűzfegyvert is bevetni a tüntetők ellen.

A Nasa Niva című újság beszámolója szerint tüntetők tízezrei vonultak Minszken át legalább két oszlopban. "A helyzet valóban aggasztó, és mindenki feszült" - mondta telefonon az egyik nevének elhallgatását kérő tüntető a Reuters brit hírügynökségnek. "A rendőrség járművei állandóan a menet mögött járnak. Úgy tűnik, ahogy az emberek valamilyen összetűzésre készülnek".

A Vjaszna-96 jogvédő szervezet szerint 45 embert vettek őrizetbe. Egy szemtanú a Reutersnek elmondta, hogy a rohamrendőrség erővel oszlatta fel az egyik menetet, amikor a tüntetők elérték a város szélén lévő Kurapatit, a szovjet titkosrendőség által a sztálini időkben kivégzettek emlékművét. "Amikor az emberek elértét a Kurapati melletti mezőt, a rendőrségi autóbuszok felgyorsítottak, gyorsabb tempóra kényszerítve az embereket, majd hanggránátokat dobáltak, egyenesen a tömeg sűrűjébe" - mondta el telefonon a nevének elhallgatását kérő szemtanú. "Sok embert őrizetbe vettek. Mindez a nyílt mezőn történt, nem volt hová futni" - tette hozzá.

Rendőrök fognak fegyvert a kormányellenes tüntetőkre Kurapatiban, Minszk határában november elsején. Fotó: STRINGER/AFP

Az ellenzéki közösségi oldalakra feltett videofelvételek szerint a tömeg azt skandálta: "Hisszük, hogy győzhetünk, hogy győzni fogunk!" Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tüntetők azt is skandálták Lukasenkára utalva: ""Takarodj, te és rohamzsaruid!".

A fővárosban nem működött az internetszolgáltatás a mobiltelefonokon, és rövid időre több metróállomást is lezártak.A 66 éves Lukasenka augusztus 9-i ötödik - vitatott - újraválasztása óta soha nem látott mértékű tiltakozó mozgalom zajlik Fehéroroszországban, minden héten tüntetők tízezrei vonulnak az utcára a rendőri erőszak és a több ezer tüntető őrizetbe vétele ellenére.

Szinte három hónappal az elnökválasztás után a helyzetből szemmel láthatólag továbbra sincs kiút, miután Aljakszandr Lukasenka nem hajlandó távozni. A múlt héten több személycserét hajtott végre, és a tüntetések ellen keményen fellépő minszki rendőrkapitányt nevezte ki belügyminiszternek.

A hatóságok a minszki rendszert támogató Oroszország kivételével lezárták a fehérorosz határokat. Vasárnaptól külföldi állampolgár közúton nem léphet fehérorosz területre.Az ellenzék Litvániába menekült vezetője, Szjvatlana Cihanouszkaja a héten országos sztrájkra szólított fel a hatalom sarokba szorítása érdekében. Vasárnap a volt elnökjelölt üdvözölte "a kormány terrorja elleni újabb békés menetet".