Terrortámadás érte Bécs belvárosát

külföld
2020 november 02., 20:17

Legalább tizenheten megsérültek, négy ember pedig meghalt, amikor hétfő este lövöldözés tört ki Bécs belvárosában. A rendőrség összegzése szerint este 8 óra körül a Seitenstettengasse környékén kezdődött a terrorcselekmény. A támadók válogatás nélkül lőni kezdtek a bárok vendégeire. A rendőrök az egyik támadót lelőtték. A sebesültek között van egy rendőr is, akinek súlyos, de stabil az állapota.

link Forrás

A ORF belügyminisztériumi információkra hivatkozva először arról írt, hogy a Stadttempel zsinagógát (Városi Imaházat) érte támadás. Bécs talán leghíresebb zsinagógája ugyanis pont a Seitenstettengasse 4. szám alatt van, a lövöldözés pedig ennél az épülettömbnél kezdődött.

Oskar Deutsch, az Izraelita Hitközség elnöke a Twitteren arról írt, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy a zsinagóga volt-e a támadás célpontja, mivel az épület a lövöldözés időpontjában zárva volt. Deutsch később a Kuriernak azt is elmondta, hogy a bécsi zsidó közösség egyetlen tagja sem volt a támadás sérültjei között. A Kurier interjút készített a zsinagóga mellett lakó rabbival, aki azt nyilatkozta, hogy a támadó a környék bárjainak és kávéházainak teraszain üldögélő vendégekre célzott, nem a zsinagógát támadta.

A Stadttempel zsinagóga volt az egyetlen bécsi zsinagóga, amely épségben átvészelte a második világháborút. Az imaházat negyven éve már érte terrortámadás: 1981-ben két, gránátokkal és gépfegyverekkel fölfegyverzett palesztin terrorista próbált bejutni az épületbe, de a biztonsági erők időben reagáltak. Két ember így is meghalt, 21 pedig megsérült.

link Forrás

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF-nek azt nyilatkozta, hogy feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés. Több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. A helyzet egyelőre átláthatatlan.

Karl Nehammer belügyminiszter hétfő este sajtótájékoztatót tart a támadásról.
photo_camera Karl Nehammer belügyminiszter hétfő este sajtótájékoztatót tart a támadásról. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Nehammer nyilatkozata szerint a szökésben lévő terrorsiták állig fölfegyverzettek és nagyon veszélyesek. A belügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy nem csak Bécs területére korlátozódik a terroristák elleni hajsza, illetve nem csupán a bécsiek lehetnek veszélyben.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A rendőrség szóvivője megerősítette, hogy az egyik támadó meghalt. Az ORF információi szerint a lelőtt terroristán öngyilkos merényletekhez használatos bombamellény is volt, a hátizsákjában pedig nagy mennyiségű lőszer.

A rendőrség késő esti sajtüóértekezletén bejelentették, hogy a robbanószereket sikerült hatástalanítani.

A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette. Attól tartanak, hogy még több elkövető vagy potenciális elkövető rejtőzködhet a városban.

A belváros teljes területét lezárták. A rendőrség azt is kérte, hogy senki ne osszon meg képeket és videókat a támadásról. A bécsi rendőrség a figyelmeztetést többek között magyarul is kiírta.

link Forrás

A rendőrség éjfél utáni sajtóértekezletén azt is bejelentette, hogy kedden nem kell iskolába menniük a bécsi diákoknak. Az iskolák nyitva lesznek, de nem kötelező bemenni, sőt, arra kérnek minden családot, hogy ahol lehet, maradjon otthon.

Az éjszakai sajtótájékoztatón megismételték, hogy senki ne hagyja el a lakóhelyét, aki pedig az utcán van, keressen biztonságos fedezéket, ne használja a tömegközlekedést, kerülje a nyilvános helyeket. A terrortámadás még „aktív státuszú” a rendőrség éjfél utáni értékelése szerint.

Különleges rendőri egység az Opera előtt. Az épületet lezárták, a nézők benn rekedtek.
photo_camera Különleges rendőri egység az Opera előtt. Az épületet lezárták, a nézők benn rekedtek. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Sebastian Kurz osztrák kancellár nem sokkal az első hírek után úgy nyilatkozott, hogy nem zárható ki, hogy antiszemita támadás történt. Kurz azt is közölte, hogy a meglőtt rendőr nincs életveszélyben. A kancellár utasítása nyomán az osztrák hadsereg is bekapcsolódott az elkövetők elleni hajszába, illetve részt vesz a főváros biztosításában.

Késő este a kancellár már azt mondta az ORF-nek, hogy minden kétséget kizáróan terrortámadás érte Bécs belvárosát. Hozzátette: a támadást „nagyon profin” tervezték meg.

Michael Ludwig, Bécs főpolgármestere éjjel két órakor azt jelentette be, hogy meghalt a lövöldözés egyik sérültje, így kettőre emelkedett a civil áldozatok száma. (Die Presse/ORF)