Amerikaielnökválasztás2020
Trump
43%
232
Biden
57%
306

Biden győzelmi beszéde: Ideje, hogy magunk mögött hagyjuk a durva retorikát

  • Magyar idő szerint szombat délután eldőlt a verseny, amire napokon át figyelt mindenki: Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. 
  • Biden fordítani tudott Pennsylvaniában, és fokozatosan nőtt az előnye, majd idővel sorra adták neki az államot a hírügynökségek. 
  • Kevéssel korábban Trump ismét kiírta Twitterre, hogy ő nyert, de ennek nincs nagy jelentősége. 

AOC: Nem a balszárny miatt bukott képviselői helyeket a Demokrata Párt

A fiatal képviselőnő nagyon megerősödve került ki a választásból, és máris a párt egyik informális vezetőjeként pozícionálja magát. A New York Timesnak adott interjújában bekeményített a Biden-féle centristákkal szemben. Szerinte az adatokból látszik, hogy a balszárny politikáját támogató képviselők mind megtartották a széküket, de a párt kampányfelfogása ósdi, módszerei múlt századiak.

A cikk folytatódik

G. W. Bush: A választás fair volt, Biden jó ember

George W. Bush és Gyurcsány Ferenc a Fehér Házban 2005. október 7-én.Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A választás alapvetően fair volt, az eredmény pedig tiszta és világos – szögezte le nyilatkozatában George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke (2001-2009). „Nem számít hogyan szavaztál, a szavazatod számított” – írta Bush. Ugyanakkor nem lát abban kivetni valót, ha Donald Trump újraszámolást kér egyes államokban, esetleg más rendelkezésére álló jogi eszközzel próbálkozik.

Bush közölte azt is, hogy beszélt Joe Biden megválasztott elnökkel, és megköszönte, amiért „hazafias üzenetet” fogalmazott meg győzelmi beszédében, és egységre szólított föl. Bush hangsúlyozta, hogy Bidennel ugyan erősen különböző politikai nézeteket vallanak, de meggyőződése, hogy a megválasztott elnök „jó ember” és tisztességes módon nyerte el a jogot arra, hogy vezesse és egyesítse az országot.

Fideszes védekezéshez nyúlnak a republikánusok: SOROS

Newt Gingrich republikánus politikus, korábbi képviselő arról beszélt a Fox Newsnak adott interjújában, hogy a demokraták által elcsalt, korrupt amerikai elnökválasztást Soros György és hozzá hasonló emberek finanszírozták.

Donald Trump felébredt és a Twitteren vagdalkozik

Donald Trump amerikai elnök, ahogyan a legtöbb napon, most is a Twitteren tudatta követőivel, hogy felébredt, ezúttal az elnökválasztással kapcsolatos posztokkal árasztotta el a netet. Azt írta, a demokraták ellopták tőle ezt a választást, és kritizálta az amerikai választási rendszert. Szerinte a nagyvárosokban eleve problémás a szavazatok hitelesítésének rendszere, és nem létezik, hogy ez az eredmény valós legyen, hiszen ez azt jelentené, hogy Biden még Barack Obamánál is jobban teljesített bizonyos kulcsfontosságú államokban.

A Joe Biden-paródia végén előjött az Ace Ventura Jim Carrey-ből

A Saturday Night Live készítői nem titkolják, hogy győzelmi mámorban úsznak Trump veresége láttán, Alec Baldwin Trumpként sírva, lassan zongorázta el a Macho Mant, Jim Carrey pedig adta magát.

Netanjahu valóságészlelése jobb, mint a magyar közmédiáé

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek, bár korábban azt mondta, csak a hivatalos eredmények ismeretében fogja ezt megtenni. Azt írta a Twitteren, várja a közös munkát, és mivel már 40 éve ismeri Bident, tudja, hogy nagy barátja Izraelnek. Egy másik posztban megköszönte Trumpnak az elmúlt 4 évet.

Izrael az USA legfontosabb közel-keleti szövetségese, és a zsidó állam számára is az USA legfontosabb külpolitikai partner. Trump elnöksége idején Washington mindenben támogatta Netanjahut és kormányát, még Jeruzsálemet is elismerték Izrael fővárosának, és segítettek Izrael és a közel-keleti olajmonarchiák kapcsolatának javításában is. Ezzel szemben Obama elnöksége idején (azaz amikor Joe Biden volt az USA alelnöke), az amerikai kormány többször összezördült Netanjahuval, aki nyilvánosan is kritizálta a demokrata kormányzat bizonyos lépéseit. (Axios)

Trump visszatért a Fehér Házba

Fotó: ALEX EDELMAN/AFP

A golfozás után az elnök visszatért a Fehér Házba, ahol már nagy tömeg ünnepelte a távozását, illetve Joe Biden győzelmét.

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Trump egyelőre nem ismerte el a vereségét, még korábban kiadott egy közleményt, hogy „a választás még messze van a végétől”. Igaz, közjogilag nincs jelentősége, hogy a vesztes fél elismeri-e a másik győzelmét, ez inkább csak a békés hatalomváltás jelképe. 

Trump jókedvűen fényképezkedett egy menyasszonnyal golfozás után

Donald Trump még nem szólalt meg, mióta körbejárta a világot a hír, hogy Joe Biden nyerte az elnökválasztást, de a szokásának megfelelően golfozni azért elment. Azt nem tudni, hogy bárki közölte-e vele az eredményt, mindenesetre  távozóban jókedvűen fényképezkedett egy random menyasszonnyal, aki épp a Virginia Golfklubban tartotta az esküvőjét. A fényképezkedés után Trump elindult a Fehér Házba. 

A Guardian beszámolója az klubhoz vezető út mentén már nem csak a feltétlen rajongói sorakoztak fel, voltak akik „Szedd össze a szarodat, és húzz el” feliratú táblával búcsúztak az elnöktől. 

Újra lesz kutya a Fehér Házban

Joe Biden győzelmével eldőlt az is, hogy négy évnyi szünet után ismét lesz hivatalos háziállat a Fehér Házban. Az elnöki állatoknak nagyon régi hagyománya van, Trump a kivételt jelentette ebben, de Biden érkeztével két kutya is érkezni fog Washingtonba. 

Champ 2012-benFotó: WIN MCNAMEE/AFP

Major és Champ két németjuhász, Champ már akkor Bidenéké volt, amikor alelnök volt, Majort pedig 2018-ban fogadták örökbe egy menhelyről.

Mitt Romney az első republikánus képviselő, aki gratulált Bidenéknek

Romney korábban is többször volt kritikus Trumppal szemben, így annyira nem meglepő, hogy ő az első szenátor a republikánusok közül, aki Twitteren gratulált az új elnöknek. Felesége nevében is fogalmazva azt írta, hogy jó emberként ismerik Bident és Harrist és Isten áldását is kérik rájuk a következő napokra és évekre. Romney 2012-ben a republikánusok elnökjelöltje volt, és Barack Obamától és alelnökétől, Joe Bidentől kapott ki.