Iszlamisták lőttek Bécsben

külföld
2020 november 03., 06:17

Iszlamista hátterű volt a hétfő esti támadás, közölte az osztrák belügyminiszter kedd reggeli sajtótájékoztatóján. Karl Nehammer elmondása szerint a rendőrök által lelőtt terrorista Iszlám Állam szimpatizáns volt. A támadásban négy ember meghalt, 17-en pedig megsérültek. A sérültek között van egy meglőtt rendőr is, akinek bár súlyos az állapota, de stabil.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a lelőtt merénylő személyazonosságát, csak annyit közöltek, hogy otthonában házkutatást tartottak.

A toleráns és a szólásszabadság mellett elkötelezett demokratikus Ausztriát érte támadás tegnap. Ennek következményei lesznek,

mondta Nehammer. A miniszter helyesbítette éjszakai állítását, ami szerint egy másik támadó még szökésben van, akit nagy erőkkel keresnek, a szemtanúk eltérő beszámolói miatt nem tudják biztosan, hogy hány merénylő volt valójában. Nagy erőkkel folyik a nyomozás, tette hozzá. Korábbi kijelentését viszont megerősítette, minden bécsit arra kért, hogy kedden maradjon otthon. Később Harald Sörös, a belügyminisztérium szóvivóje az APA hírügynökségnek arról beszélt, hogy legfeljebb 4 elkövető lehetett.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Hétfőn este nyolc óra után jelentek meg fegyveresek a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén Bécsben. Egyelőre nem világos, hogy az imaház volt-e a célpont, az épületben nem voltak emberek. Az automata fegyverekkel támadó terroristák ezután a nyílt utcán kezdtek lövöldözni, több embert meglőttek.