Két török származású férfi menekített ki egy sebesült rendőrt a bécsi lövöldözés közben

A bécsi terrortámadás után a közösségi médiában két török származású férfit kezdtek hősként ünnepelni, akik az életüket kockáztatva segítettek egy idős nőnek és egy sebesült rendőrnek elmenekülni a helyszínről. 

Recep Gültekin és Mikail Özen még a kijárási korlátozások életbe lépése előtt meg akartak inni egy kávét a belvárosban, amikor meghallották a lövéseket a Schwedenplatz felől és vérző emberekkel is találkoztak. A két MMA-s férfi a helyszínre sietett, és először egy idős nőt menekítettek ki, majd egy sebesült rendőrnek segítettek elhagyni a helyszínt.

Recep Tayyip GultekinFotó: Askin Kiyagan/Anadolu Agency via AFP

Egyszerűen nem tudtunk csak nézelődni. Odafutottunk, és a mentőhöz segítettük őt” - mesélte el a történteket Özen. Közben barátját, Gültekint kisebb lőtt seb miatt kellett kórházba szállítani.  

Egyébként mindketten elítélik a merényletet: 

Török származású muszlimként a terror minden formájától undorodunk, és kiállunk Ausztriáért, kiállunk Bécsért.” 

Hétfő este egy 20 éves férfi este 8 körül kezdett lövöldözni az  egyik belvárosi zsinagóga, a Stadttempel közelében. A támadásban négyen meghaltak, valamint rendőrök a támadót is lelőtték. Tizenhét sebesültet ápolnak kórházban, közülük hét ember van életveszélyes állapotban szúrt vagy lőtt sebek miatt. Az osztrák kormány háromnapos gyásznapot rendelt el.  (Die Welt)