Semmi sem utal arra, hogy volt második merénylő is Bécsben

Terrorizmus
2020 november 03., 16:47

Az osztrák belügyminisztérium szerint semmi sem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben.

A támadás helyszínén készült videofelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy „nincs jele második elkövetőnek”, de addig, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért – mondta Bécsben Karl Nehammer belügyminiszter. Korábban azt mondták, legalább egy további elkövető elmenekült.

A merénylő, akivel a rendőrség 9 perc alatt végzett, négy polgári személyt (két férfit és két nőt) ölt meg, és 22 másikat megsebesített – közölte Nehammer. A sebesültek között van egy rendőr is, aki megpróbálta az útját állni a támadónak. A rendőrt megműtötték, az állapota stabil.

photo_camera Fotó: Alex Halada/AFP

Michael Ludwig bécsi polgármester sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a bécsi kórházakban szállított 24 ember közül egy meghalt, 10-et elbocsátottak, 13-at továbbra is kezelnek, közülük 3-nak válságos az állapota. 4 további súlyos sérült állapota stabilizálódott, így ők már nincsenek életveszélyben – mondta a polgármester.

A támadás este 8 óra tájban kezdődött Bécs előkelő negyedében. Egy különleges egység rendőreit vezényelték a helyszínre, akik 20:09-kor tették ártalmatlanná a támadót, ezzel az incidens véget ért. A gyors beavatkozás nélkül az incidens sokkal súlyosabb lett volna – mondta a belügyminiszter.

A Kujtim Fejzulaiként azonosított, észak-macedón szülőktől Ausztriában született 20 éves elkövetőt 22 hónap börtönbüntetésre ítélték 2019 áprilisában, amiért megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez. Decemberben a fiatalokra vonatkozó törvény értelmében büntetésének letöltése előtt szabadult.

Nehammer az APA osztrák hírügynökségnek azt lmondta: Fejzulai a támadás előtt kitett egy fényképet az Instagram-oldalára, amin két olyan fegyverrel látható, amiket feltehetően a támadáshoz is használt.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség 14 embert vett őrizetbe, és 18 ingatlanban tartott házkutatást.

Délután magas fokú biztonsági készültség volt érvényben Bécsben, a rendőri jelenlétet megerősítették – közölte Karl Nehammer.

A rendőrség megállapítása szerint hétfő este legalább három helyszínen voltak támadások, az egyik az osztrák főváros legnagyobb zsinagógája közelében.

A kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. (MTI)