Koronavírus-számok Magyarországon 12/7/2021
Elhunytak + 224 Σ 35 835
Kórházban + 128 Σ 7 568
Fertőzöttek + 4 311 Σ 1 161 879
Tesztek + 12 881 Σ 8 679 620
Oltottak + 2 832 Σ 6 162 758
A legújabb trendek

Nem fogadnak fertőzötteket Miskolcon, a borsodi betegeket is Egerbe viszik

2020 november 4., szerda 15:17

Miután a miskolci kórházban betelt a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak 80 százaléka, kedden az egri Markhot Ferenc Kórházat is bevonták az ellátásba.

Ez eddig megfelel a szeptemberben megjelent minisztériumi eljárásrendnek. A koronavírusos betegek ellátását öt elsővonalbeli kórházra bízták (Miskolc, Ajka, Szekszárd, Kiskunhalas, Nyíregyháza), és előírták, hogy 80 százalékos telítődésnél be kell vonni a másod-, majd harmadvonalas intézményeket is. A miskolci kórház Borsod, Heves és Nógrád megyéért felelt.

De a várt menetrenddel ellentétben nem az történt, hogy a Heves megyei betegeket Egerbe irányították, a borsodiakat (és nógrádiakat) pedig meghagyták Miskolcnak, hanem

leállították a koronavírusos betegfelvételt Miskolcon, és akik oda kerülnének, azokat most Egerbe szállítják.Értesülésünket megerősítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma. „Annak érdekében, hogy Miskolcon a speciális ellátást igénylő, koronavírussal fertőzött betegek ellátását el tudják végezni (pl. dialízisre váró betegek, COVID-pozitív műtétre váró betegek, egyéb speciális invazív beavatkozások) ilyen jellegű ellátást nem igénylő, koronavírus megbetegedésben szenvedő páciensek ellátását a másodvonalban kijelölt intézmény, jelenleg az egri Markhot Ferenc Kórház veszi át ideiglenesen. Ahogy Miskolcon a betegek gyógyulnak, úgy ismét fogad új fertőzötteket” - írták válaszukban.

Áprilisi kép a miskolci kórház intenzív osztályáról Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A járvány terjedésével egyre nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak. A szerdai adatok szerint több mint 4700 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 348-an vannak lélegeztetőgépen.

A covid-osztályokon fekvők többségének tehát nincs szüksége gépi lélegeztetésre, az orvosok, ápolók éppen azon vannak, hogy minél kevesebben kerüljenek súlyos, intenzív ellátást igénylő állapotba. Minél több a beteg, annál nehezebb ezt teljesíteni, hiszen a túlélésük jelentős részben a személyzet létszámától függ. Ha van elég ember, figyelemmel tudják követni a betegeket, észreveszik, ha romlik az állapotuk.

Általános gyakorlat, hogy fogorvosokat, szemészeket és pszichiátereket is bevonnak az ellátásba. Nyíregyházán múlt héten a háziorvosokat is bevonták, életkorra való tekintet nélkül.