A szlovák igazságügyminiszter szerint Magyarország visszaél a V4 branddel

POLITIKA
2020 november 05., 18:04

Mária Kolíková, a szlovák kormány igazságügyi minisztere megdöbbent, mikor magyar kollégája, Varga Judit október végi Facebook-posztját olvasta - írja Kolíková közleménye alapján az Euractiv.

Varga Judit ugyanis azt írta, a magyar kormány lengyel partnerekkel együttműködve létrehozza a V4+ Professzori Hálózat és Junior Programot, mint olyan szakmai közösséget, ami „a liberális és föderalista iránnyal szemben, hiteles nemzeti, konzervatív, kereszténydemokrata alternatívát tud felmutatni”.

Varga azt is említi a posztjában, hogy a kezdeményezés szükségességét az Európai Unióban „a jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar” is indokolja, ugyanis ez is megmutatta, hogy „az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja”.

Kolíková szerint azonban a jogállamiságnak nincsen valamiféle sajátosan közép-európai értelmezése, a régióban ugyanis a fogalom értelmezése ugyanaz, mint Európa más részein. Éppen ezért a szlovák miniszter azt is jelezte a közleményében, hogy nincsen semmilyen megegyezés vagy akár egyetértés sem a Visegrádi Négyek között a Varga Judit posztjában foglaltakat illetően. Éppen ezért Varga posztja, és a magyar kormány hasonló megállapításait Kolíková

a V4 branddel való visszaélésnek tartja.

„A jogállamiságra és a demokráciára vonatkozó alapvető elveknek a régiótól függetlenül érvényeseknek kellene lenniük” - írta közleményében a miniszter.