Bezárták a bécsi mecsetet, ahová a hétfői merénylet elkövetője is rendszeresen imádkozni járt

Terrorizmus
2020 november 06., 15:26

Elrendelte egy mecset és egy iszlám egyesület bezárását az osztrák kormány pénteken, négy nappal a négy halálos áldozatot követelő bécsi iszlamista terrortámadás után - írja az MTI.

Susanne Raab integrációs, és Karl Nehammer belügyminiszter sajtótájékoztatójukon azzal magyarázták a döntést, hogy ez az a két közösség, amiknek rendszeres látogatója volt Kujtim Fejzulai, a bécsi terrortámadást elkövetője, ami nagyban hozzájárulhatott a húszéves osztrák és észak-macedón állampolgárságú férfi radikalizálódásához.

Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) megerősítette, hogy az egyik alájuk tartozó imahelyről van szó, ugyanakkor hozzátették, az ott terjesztett nézetek valójában „megsértették” az iszlám vallás alapelveit.

„A szabadság fontos érték az országunkban, amelyet meg kell védenünk a visszaélésektől, akkor is, ha azokat a mi sorainkból követik el” - közölte Ümit Vural, a szervezet elnöke.

Mint korábban írtuk, a bécsi merénylet után az osztrák hatóságok most annak felderítésén dolgoznak, lehetett-e radikális iszlamista hálózat tagja a támadást nagy valószínűség szerint egyedül elkövető Fejzulai. Eddig tizenhat embert vett őrizetbe a merénylettel összefüggésben a rendőrség, azonban közülük hatot azóta már szabadon bocsátottak - tájékoztatott az ügyészség pénteken.