Várhatóan november végén kezdődhet meg a fővárosi tömeges tesztelés

Több 444 videó?
Szeretném

A fővárosi önkormányzat százezer holland antigén tesztet vásárol, a tesztek pedig várhatóan november végén érkezhetnek, tudta meg a 24.hu.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán jelentette be, hogy tömeges tesztelésbe kezd a fővárosban, miután Orbán Viktor kedden nem igazán adott utasítást arra nézve, hogy az önkormányzatok milyen szerepet vállaljanak a járvány elleni harcban. 

Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka azt mondta a lapnak, hogy holland teszteket vásároltak, olyat, amilyet a holland kormány is használ. A százezer megrendelt tesztből ötvenezret az oktatásban dolgozók tesztelésére fognak felhasználni.

„Ötvenezer tesztet lakosságarányosan fogunk szétosztani a kerületi önkormányzatok között, a mintavételt pedig nekik kell megszervezniük. Annyit kérünk tőlük, hogy a náluk jelentkező oktatási dolgozóknál – a pedagógusoktól a portáson át a konyhás néniig – végezzék el a tesztet, a fennmaradó mennyiséget pedig saját döntésük szerint használhatják fel” - mondta Havasi.

A tanácsnok szerint Budapesten nagyjából a 30 ezer iskolai dolgozó van, ezért az 50 ezer tesztből biztosan jut mindenkinek, a kerületek között pedig van olyan, aki az iskolai dolgozók mellett az óvodában és a bölcsődékben dolgozókat is szűrné, máshol pedig az egészségügyi dolgozókat is szeretnék tesztelni. 

A tesztek beszerzése folyamatosan zajlik majd, a jelenlegi számítások szerint november végén érkezik meg 25 ezer darab, majd utána hetente-kéthetente újabb 25 ezer. Ez azt jelenti, hogy három hét múlva el is tudnak kezdeni tesztelni a fővárosban. Havasi szerint emellett azon is dolgoznak, hogy a téli szünet után újabb tesztelési kört tudjanak biztosítani az oktatási intézmények dolgozóinak.