Elég aláírást gyűjtöttek a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodáról szóló népszavazáshoz, de az NVI a veszélyhelyzetre hivatkozva megsemmisítené

2020 november 7., szombat 9:28

A Mérce ír arról, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, ami rendelkezik arról, hogy a járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást: nem lehet aláírásokat sem gyűjteni, illetve időközi választások sem tarthatóak most.

Ezt vélhetően a rendkívüli jogrend vége után lehet majd újra megtenni. Kérdés viszont, hogy mi lesz azokkal a népszavazási kezdeményezésekkel, ahol már eddig is folyt az aláírásgyűjtés. Ilyen helyszín például Tata, ahol az Öreg-tó partjára tervezett hotel ellen küzdenek hosszú ideje a civilek. Az aláírásgyűjtésből már csak hat nap lenne hátra, és a civil szervezők a rendelet megjelenése után abba is hagyták a gyűjtést, ugyanakkor a Mérce szerint döbbenten fogadták, hogy Dr. Horváth József jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője a kemma.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy külön állásfoglalást kértek a Nemzeti Választási Irodától arról, mi a teendő az eddig összegyűjtött aláírásokkal.

És az NVI állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, és meg kell őket semmisíteni. Ha vége a rendkívüli jogrendnek, akkor öt nappal később újra el lehet kezdeni a gyűjtést, ismét 30 nap áll majd rendelkezésre, de az elmúlt három hét során szerzett aláírásokat nem lehet felhasználni.

Szalay Ildikó, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítója azt mondta a Mércének, hogy ügyvédek segítségével bírósághoz fordulnak, de tüntetést is szerveznek, hiszen rengeteg munkájuk veszne oda. Több mint hatezer aláírást gyűjtöttek össze, bőven teljesítve a népszavazás kiírásához szükséges 4175 darabnál.

„Azt is felajánlottam a jegyző úrnak, hogy a mai nap folyamán azonnal átadom neki az összes aláírt ívet, de erre sem kaptunk már lehetőséget. Azt mondták, hogy ha át is adjuk, akkor ők semmisítik meg az egészet, ha viszont nem adjuk át, akkor nekünk kell megsemmisítenünk”

– mondta el Szalay a Mércének. A lapnak nyilatkozott egy jogász is, aki szerint egyáltalán nem következik az NVI jogértelmezése a jogszabályból.

A Stop Avatlon szombat délutánra tüntetést is szervez a tatai Kossuth térre.

A tatai Öreg-tó partjára a Hell Energyhez tartozó Avalon tervez 120 szobás luxusszállót. A projektet látványosan támogatja a település fideszes polgármestere, Michl József is. Az építkezés tervéről és az ellene indított helyi kezdeményezésről korábban részletesen is írtunk.