Az új eljárásrend szerint könnyebb lesz hazaküldeni a kórházakból a nem teljesen gyógyult covidosokat

Egészségügy
2020 november 09., 16:17

November 7-től új eljárásrend lépett életbe Magyarországon a koronavírusos betegek kezelésére vonatkozóan. A Telex birtokába került dokumentum szerint az új rendszerben egyszerűbb lesz hazaküldeni a kórházakból a még meg nem gyógyult betegeket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által frissített protokoll azt is lehetővé teszi, hogy a koronavírussal fertőződött egészségügyi dolgozók hamarabb visszamenjenek dolgozni. Eddig ehhez 2 negatív PCR-teszt kellett, vagy ennek hiányában minimum 21 nap karantén, tünetmentesen. Az új rendszerben azonban már egyetlen gyorsteszt is elég a visszatéréshez. Mindez azért kell, hogy több szabad ágy, és több szakképzett személyzet álljon rendelkezésre az egyre növekvő számú beteg ellátásához.

Az új protokoll azt írja, a koronavírusos beteg hazaengedhető, ha meggyógyult (tünetmentessé vált), illetve legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy egyértelműen javulóban vannak, és a radiológiai kép a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja, vagy nem mutat kóros eltérést.

Amennyiben a hazabocsátás a tünetek kezdetétől számított 10 napon belül történik, akkor a betegnek még a 10. napig otthoni karanténban kell lennie. Hazaengedhető az a beteg is, akinél egy antigén gyorsteszt negatív eredményt mutat. Aki szociális otthonba tér vissza, annak az elbocsátás klinikai feltételeinek is meg kell felelnie, és negatív gyorstesztre is szüksége van.

Eddig a betegek hazaengedéséhez 48 órán belül két negatív PCR-tesztre volt szüksége. (Telex)