Beszarás: mi lesz, ha este nyolctól nem lehet kutyát sétáltatni a kijárási tilalom miatt

Egészségügy
2020 november 09., 11:31

Az Orbán Viktor által frissen bejelentett járványellenes intézkedések közül a kutyasétáltatás kijárási tilalom miatti esetleges korlátozása lehet az egyik legellentmondásosabb húzás.

Az csak a felhatalmazási törvény keddi parlamenti megszavazása után fog kiderülni, hogy mik lesznek az este 8-tól hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom pontos szabályai, de Orbán Viktor mai nyilatkozata és az előző kormányrendelet alapján reális azt feltételezni, hogy a tilalom alól a kutyasétáltatás sem ad majd felmentést.

Orbán hétfői videós bejelentésében ugyanis szó szerint úgy fogalmazott, hogy “felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.”

A nem egészen egy hete érvényben lévő, éjfél és hajnali 5 közötti aktuális kijárási korlátozás szabályai pontosan ugyanezek: az éjszakai korlátozás idején jelenleg kizárólag munka miatt vagy egészségügyi-életvédelmi okból tartózkodhatunk az utcán, ilyenkor kutyát sem szabad sétáltatni.

Ha a kedden elfogadandó részletszabályok ugyanezek lesznek - és Orbán szavai legalábbis erősen utalnak erre - az már komolyabb kellemetlenséget jelenthet sok kutyatulajdonosnak. Az esti séta intézménye ugyanis nem véletlenül alakult ki: sok idősebb vagy éppen kifejezetten fiatal, illetve betegeskedő kutya nehezen vagy sehogy sem bírja visszatartani 8-9-10 órán át.

A kutyapisi-kérdés nem valami apró kisebbség problémája Magyarországon: Európa egyik legkutyabarátabb országa vagyunk, közel 3 millió kutyával. Egy 2018-as, nagyszabású felmérés szerint akkor a magyar emberek 36 százaléka, vagyis 3,5 fél millió ember élt kutyás háztartásban.

Bár a kutyás háztartások aránya persze a községekben a legnagyobb, ahol nagyjából a porták felében él kutya, a sétáltatás szempontjából sokkal érdekesebb városokban is sok gazda él: a magyar városi háztartások egyharmadában van kutya és ez az arány még a fővárosban is eléri a 22 százalékot.

Emiatt érdemes megnézni, hogy más európai országok hogyan állnak a kutyakérdéshez az esti kijárási tilalom idején.

Röviden: jellemzően rugalmasan.

Hosszabban:

Orbán miniszterelnök ebben a hétfői bejelentésében is Ausztriát nevezte meg a magyar intézkedések mintaképeként. Az osztrákoknál a november 3-án bevezetett, 8-tól 6-ig tartó kijárási tilalom alól kivételt jelent a kutyasétáltatás, illetve az olyan egyénileg űzött sportolás, mint a kocogás vagy a túrázás-gyaloglás.

Olaszországban a kijárási tilalom alatt kutyát sem lehet sétáltatni, de az náluk csak este 10-kor kezdődik. Náluk úgy tűnik, hogy egyfajta idősávos rendszer jött létre: a boltoknak a legtöbb régióban már hatkor be kell zárniuk, hat és este 10 között pedig lehetőség van mozogni, egyedül sportolni és este kivinni a kutyát.

Franciaországban - pontosabban Párizsban és 8 nagyvárosban - is kijárási tilalom van érvényben, ami 20 millió lakos életét befolyásolja. Az este 9 és hajnali 5 közötti időszakban nagyjából azok mozoghatnak az utcán, akik nálunk is, de a kutyasétáltatás és a kocogás-séta náluk is kivétel. Ezekhez viszont engedélyt kell kérni, amit a telefonra letöltve kell magukkal vinniük. Ezen szabályok betartatását 12 ezer, csak erre a feladatra hadrendbe állított rendőr ellenőrzi.

Spanyolországban alapvetően este 11 és hajnali 6 között van érvényben kijárási tilalom, azzal, hogy a helyi önkormányzatok módosíthatják annak kezdetét - 10 és éjfél között -, illetve végét is 5 és 7 között. A kutyakérdést a spanyolok úgy oldották meg, hogy bár a kormányrendeletük szövegében a téma nem szerepel a felsorolt kivételek között, az önkormányzatok joga külön szabályt hozni erről. Katalóniában például 10 és 6 között nem szabad kimenni az utcára, de itt az a szabály, hogy akinek 6 előtt kell munkába indulnia vagy más nyomós oka van rá, az hajnali 4 és 6 között nyugodtan sétáltathat.