Az örmény miniszterelnök egy bizarr Facebook-posztban váratlanul bejelentette, hogy vége a karabahi háborúnak, mire zavargások törtek ki Jerevánban

külföld
2020 november 09., 23:06
  • Zavaros Facebook-bejegyzésben jelentette be hétfőről keddre virradóra a karabahi háború végét Pashinyan örmény miniszterelnök.
  • A Kreml is megerősítette a békemegállapodás tényét.
  • Meg nem erősített hírek szerint Örményország kapitulált, nagy területeket kell visszaadnia Azerbajdzsánnak, Karabahba pedig orosz békefenntartók vonulnak be minimum 10 évre.
  • Jerevánban zavargások törtek ki, tüntetők gyülekeznek Pashinyan házánál.
  • Bakuban a békeszerződés kihirdetése után nem sokkal hatalmas robbanás hallatszott.

A világtörténelemben talán először úgy jelentették be egy háború végét, hogy abból az sem derült ki egyértelműen, hogy ki nyert. Sejteni azért azonnal lehetett.

Helyi idő szerint kedden éjjel egy, magyar idő szerint hétfő éjjel 11 tájban friss bejegyzés jelent meg Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök Facebook-oldalán, amiben a politikus bejelentette, hogy közös “nyilatkozatot” írt alá az azerbajdzsáni és orosz elnökkel, ami lezárja a karabahi háborút, és ami éjjel egykor lép érvénybe. A békeközlemény szövege ezután azzal folytatódik, hogy

“a nyilatkozat szövege (...) hihetetlenül fájdalmas nekem és a népemnek is.”

“Ezt a döntést a katonai helyzet elmélyült elemzése alapján hoztam meg” - írta a miniszterelnök, de a bejegyzése szövegéből végig nem derül ki, hogy pontosan mi is volt ez a döntés.

“Ez nem győzelem, de addig nincs vereség, amíg ismered magadat” - írta később, hogy ezzel folytassa a gondolatot: “Soha nem fogjuk megismerni önmagunkat és ez kell hogy legyen nemzetünk egységes, újjászülető korszakának kezdete.”

A meghökkentő hangvételű bejegyzés így fejeződik be:

“Letérdelek minden áldozatunk előtt. Meghajolok az összes katonánk, gyilkosunk, tábornokunk és önkéntesünk előtt, akik az életük árán védték meg a szülőföldjüket. A személyiségükkel mentették meg Artsakhot. (Ez a Karabahi szakadár állam örmény neve.) A legvégsőkig harcoltunk. És győzni fogunk. Artsakh állva maradt. Éljen soká Örményország. Éljen soká Artsakh.”

Ez a finálé annál meglepőbb, mivel meg nem erősített értesülések szerint a békeszerződésben Pashinyan igen jelentős, pillanatnyilag örmény ellenőrzés alatt álló területet adhatott át Azerbajdzsánnak.

link Forrás

Egy, a Twitteren keringő, meg nem erősített hitelességű szöveg szerint a békemegállapodásban az áll, hogy Örményország ellenőrzése alatt álló területeket kénytelen visszaadni Azerbajdzsánnak, a térségbe pedig 1960 fős, könnyűfegyverzettel felszerelt orosz békefentartó erő költözne be minimum 5 évre, ami automatikusan meghosszabbodhat további öt évvel.

link Forrás

Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökség szerint megerősítette, hogy megállapodás született “a Nagorno-Karabah-i ellenségeskedések teljes beszüntetéséről”. Részletekről ő sem tett említést, de közölte, hogy Putyin elnök nemsokára nyilatkozatot ad ki a megállapodásról.

Az örmény közvélemény egy része azonban nem várta meg Putyint és az éjszaka közepén ellepte a főváros, Jereván utcáit.

Neil Hauer szabadúszó háborús tudósító bejegyzése szerint Jereván központját tüntetők lepték el és fegyverropogás is hallatszott.

link Forrás

A helyzetről egyelőre nehéz hiteles képet kapni, de a Twitteren pörgő hírek szerint a tüntetők elfoglaltak legalább egy kormányzati épületet

link Forrás

megverték a parlament elnökét

link Forrás

a legfrissebb, egyelőre meg nem erősített hírek szerint pedig a lázongók eljuthattak a jereváni parlament ülésterméig.

és olyan pletykák is keringenek, hogy a miniszterelnök Szocsiba menekült volna.

A békemegállapodás bejelentésével nagyjából egyidőben erős robbanás hallatszott Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában. Egyelőre nem tudni pontosan, mi történt.

Ilham Alijec azeri elnök diadalmas twitben jelentette be, hogy a nyilatkozat - vagyis a békemegállapodás - "Örményország kapitulációját jelenti."

"Ez a nyilatkozat a mi Dicsőséges Győzelmünk!"

- zárul Aliyev diadaljelentése.

link Forrás