Azerbajdzsán megtarthatja a Hegyi-Karabahból elfoglalt területeket

külföld
2020 november 10., 05:44

Megérkeztek a hivatalos információk a hétfő este a Facebook-on (!) bejelentett örmény-azeri békeszerződés részleteiről. Vlagyimir Putyin orosz elnök ismertette azokat televízióban is közvetített beszédében, oldalán Ilham Alijev azeri elnökkel, írja a BBC.

photo_camera Putyin elnök az örmény-azeri békemegállapodás hivatalos bejelentésekor Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Ezek szerint a békemegállapodás kedden, helyi idő szerint hajnali egy órakor életbe is lépett, a következő feltételekkel:

  • Azerbajdzsán megtarthatja azokat a területeket, amelyeket megszerzett a vitatott Hegyi-Karabahból az örmény haderőkkel szeptember óta folytatott összecsapásaik során.
  • A frontvonalat orosz békefenntartók veszik az ellenőrzésük alá, az orosz védelmi minisztérium megerősítette a hétfő esti híreket: 1960 fős orosz kontingens települ a térségbe. Alijev azeri elnök bejelentette, hogy Törökország is segíti majd a munkájukat.
  • A békekötés feltétele az összes hadifogoly szabadon engedése, és a kereskedelmi forgalom újraindítása a frontvonalból lett új határszakaszon.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, aki hétfő este először beszélt a békeszerződésről, „hihetetlenül fájdalmasnak” nevezte azt mind saját, mind „a népe” számára, de a döntést szerinte „a harci helyzet alapos elemzése” és szakértői javaslatok alapozták meg.

„Ez nem győzelem, de nem is vereség mindaddig, amíg az ember nem érzi magát legyőzöttnek”

-írta az ominózus Facebook-bejegyzésben.

Ilham Alijev az ellenséges Azerbajdzsán elnöke „történelminek”, és Örményország „kapitulációjával” egyenértékűnek nevezte a megkötött békemegállapodást.

Arajik Harutjunjan, Hegyi-Karabah örmény vezetője jelezte, beleegyezését adta „a háború mielőbbi befejezéséhez”.

Az örmény társadalom részéről viszont nem olyan egyértelmű a beleegyezés. Hétfő este tömegek gyűltek össze Örményország fővárosában, Jerevánban, hogy a békemegállapodás ellen tüntessenek. Betörtek a parlamentbe és más kormányzati épületekbe, azt kiabálva: „Nem adjuk fel!”