Hadházyék nem fogják megszavazni a felhatalmazási törvény 2.0-t

POLITIKA
2020 november 10., 08:32

Nem támogatja a felhatalmazási törvényt Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs, írja Hadházy a Facebook oldalán.

„A Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai nem támogatják a felhatalmazási törvény 2.0-t, mivel eddig sem a felhatalmazás, hanem a politikai akarat hiányzott a cselekvéshez. Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselők szerint a kormány már most is kétféle jogcímen hozhat rendkívüli intézkedéseket: az egészségügyi válsághelyzet és a járványügyi veszélyhelyzet korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak a járványkezelésre.”

Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy ha a parlament megszavazza kedden, akkor újra bevezetik a rendkívüli jogrendet, ami tavasszal nagy port kavart. A mostani felhatalmazási törvény viszont annyiban fog különbözni a tavaszitól, hogy ennek lesz egy határideje, ami 90 nap. Ez a 90 nap alatt a kormány anélkül hozhat döntéseket, hogy a parlament azt megszavazná.

Hadházy szerint azonban a különleges jogrend már érvényben van, annak bevezetése és megszüntetése nem a parlament, hanem a kormány hatásköre, és a felhatalmazási törvény nélkül is meg tudja hozni a kormány a szükséges járványügyi intézkedéseket. Hadházy szerint ez a kormánynak csak egy újabb kommunikációs színjátéka.

„A törvény valójában arról szól, hogy a parlament adjon-e felhatalmazást a kormány minden jövőbeli döntésére és azok 90 napig való hatályban tartására. A tavaszi és őszi tapasztalatok is azt mutatták, hogy a kormány gátlástalanul visszaélt a rendeleti kormányzás adta lehetőségekkel: jó példa erre az információs jogok kiüresítése, a gödi különleges gazdasági övezet létrehozása, a három éves munkaidőkeret egyoldalú elrendelésének lehetősége, az önkormányzatok kivéreztetése, vagy a szájzártörvény" - írja.

Ezért Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs nem fognak részt venni a kedd délelőtti parlamenti szavazáson. Szombaton az Indexen jelent meg egy hír, miszerint az ellenzéki képviselők is támogatják a rendkívüli jogrendet, és meg fogják szavazni.