Megjelent a rendelet, ami éjféltől szabályozza az életünket

Hosszas várakozás után, kedd este fél 11 felé megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre vonatkozó szabályokat taglalja, melyek éjféltől lépnek hatályba.

A rendelkezéseket az elmúlt napokban Orbán Viktor miniszterelnök már több körben felvetette, de a részleteket nem lehetett tudni, és sokan kíváncsiak voltak, hogy szerdától pontosan kire milyen szabályok vonatkoznak. 

A rendeletből kiderült például, hogy a kötelező köztéri maszkviselés csak a 10 ezer fősnél nagyobb településekre vonatkozik, és a polgármesterek lehetősége, hogy kijelöljék ezeket a köztereket. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező, írja a rendelet, de a tömegközlekedés megállóiban igen.

Ezen kívül a rendelet kimondta, hogy 

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A  kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az igazoláshoz szükséges egy okirat, melynek tartalmi követelményeit a belügyminiszter teszi majd közzé a kormány honlapján. 
 • Kutyát sétáltatni szabad, de csak a lakóhely 500 méteres körzetében
 • Minden gyülekezés tilos. 
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az  étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A  házhoz szállítás adminisztratív terheit a  Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a  taxisokat a  feladat ellátásába.  Az  üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. 
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. 
 • Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. 
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. 
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a  kulturális eseményeket, valamint a  karácsonyi vásárokat. 
 • A  vallási közösségek szertartásai a  vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A  Kormány felkéri a  vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg. 
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A  vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. 
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a  fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat. 
 • A bölcsődék, az  óvodák és az  általános iskolák a  8. osztályig a  megszokott rend szerint nyitva tartanak, a  speciális intézményi védelmi intézkedéseket az  igazgató határozza meg. Az  iskolák a  középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. 
 • A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
 • Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. 
 • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt: a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető, a házasulók,  házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei.
 • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell. 

A rendelet kitér arra is, hogy a magyar honvédség több más feladat mellett közterületi járőrszolgálatban is részt fog venni, illetve közreműködnek a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében is. 

Ha valaki megsérti a maszkviselésre, a kijárási tilalomra vagy a csoportosulásra vonatkozó korlátozásokat, szabálysértést követ el, melyért minimum ötezer, maximum 500 ezer forintos bírság szabható ki. 

Azok a szolgáltatók és üzletek, vendéglátóhelyek, melyek nem tartják be a rájuk vonatkozó előírásokat, 100 ezer és egymillió forint közötti bírságot kaphatnak, és a helyszínt legalább egy napra, maximum egy évre be is zárhatják. A rendelet alapján a bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. 

További döntésként ingyenes lesz a tömegközlekedés az egészségügyi dolgozóknak, illetve azoknak az egészségügyi hallgatóknak, akik részt vesznek a járvány elleni védekezésben.