Megjelent a rendelet, ami éjféltől szabályozza az életünket

Egészségügy
2020 november 10., 20:39

Hosszas várakozás után, kedd este fél 11 felé megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre vonatkozó szabályokat taglalja, melyek éjféltől lépnek hatályba.

A rendelkezéseket az elmúlt napokban Orbán Viktor miniszterelnök már több körben felvetette, de a részleteket nem lehetett tudni, és sokan kíváncsiak voltak, hogy szerdától pontosan kire milyen szabályok vonatkoznak.

A rendeletből kiderült például, hogy a kötelező köztéri maszkviselés csak a 10 ezer fősnél nagyobb településekre vonatkozik, és a polgármesterek lehetősége, hogy kijelöljék ezeket a köztereket. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező, írja a rendelet, de a tömegközlekedés megállóiban igen.

Ezen kívül a rendelet kimondta, hogy

  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az igazoláshoz szükséges egy okirat, melynek tartalmi követelményeit a belügyminiszter teszi majd közzé a kormány honlapján.
  • Kutyát sétáltatni szabad, de csak a lakóhely 500 méteres körzetében.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
  • Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.
  • A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.
  • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át.
  • A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
  • Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
  • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt: a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető, a házasulók, házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei.
  • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

A rendelet kitér arra is, hogy a magyar honvédség több más feladat mellett közterületi járőrszolgálatban is részt fog venni, illetve közreműködnek a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében is.

Ha valaki megsérti a maszkviselésre, a kijárási tilalomra vagy a csoportosulásra vonatkozó korlátozásokat, szabálysértést követ el, melyért minimum ötezer, maximum 500 ezer forintos bírság szabható ki.

Azok a szolgáltatók és üzletek, vendéglátóhelyek, melyek nem tartják be a rájuk vonatkozó előírásokat, 100 ezer és egymillió forint közötti bírságot kaphatnak, és a helyszínt legalább egy napra, maximum egy évre be is zárhatják. A rendelet alapján a bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.

További döntésként ingyenes lesz a tömegközlekedés az egészségügyi dolgozóknak, illetve azoknak az egészségügyi hallgatóknak, akik részt vesznek a járvány elleni védekezésben.